Kortrijks blond rijstbiertje Betty B. is wereldkampioen: “Zélfs Japanners tonen interesse”

Gaëtan en Géraldine, met Betty B.
Henk Deleu Gaëtan en Géraldine, met Betty B.
Het beste rijstbier van de wereld. Die titel kreeg het blond biertje Betty B. op de World Beer Awards in Londen. De award opent deuren voor Bossuwé Brewing. “Japanse importeurs tonen interesse”, zeggen Géraldine Legein (24) en Gaëtan Vandenbulcke (31). “De productie van Betty B. zit in een stijgende lijn.”

Bossuwé Brewing, met thuishaven op de Pottelberg in Kortrijk, behaalde goud op de World Beer Awards: een topprestatie op een van de meest prestigieuze bierwedstrijden van de wereld, met zo’n 3.000 deelnemers. Het Kortrijks blond biertje Betty B., een artisanale pils op basis van rijst, won er in de categorie Worlds Best Rice Speciality. Zelfs rijstspecialisten uit Japan legden de duimen voor de Kortrijkzanen. Dat kan tellen. “Het is bij ons minder bekend dat een brouwer ook rijst als graan voor een bier kan gebruiken”, vertellen Géraldine Legein en Gaëtan Vandenbulcke. “Het maakt het bier lichter verteerbaar. Er zit heel veel smaak in Betty B. (de naam blijft een mysterie, red.) En het alcoholgehalte van 5,5 procent is niet te hoog.”

De interesse in het blond biertje groeit in Vlaanderen, zeg maar in heel het gebied ten westen van Brussel. Ook in Noord-Frankrijk, zoals in Rijsel, krijgen we goeie reacties. Nederland begint Betty B. ook stilaan te kennen. En dan is er nog de concrete interesse van Japanse importeurs, wat toch wel straf is.

Géraldine Legein en Gaëtan Vandenbulcke
Betty B
Maxime Petit Betty B

Mosselen

Betty B. is in opmars. Veel mensen kunnen de sensueel hoppige droge en lichte pils, met een mooie plantaardige bitterheid, best smaken. Het blond biertje werd tweeënhalf jaar geleden gelanceerd. Er zijn al tientallen horecazaken in Kortrijk die Betty B. serveren. “We brouwen bij Eutropius in Menen. De productie kent jaarlijks minstens een verdubbeling”, zeggen Géraldine Legein en Gaëtan Vandenbulcke. “We produceren zo’n 250 hectoliter per jaar van Betty B. Sinds kort kan je het biertje ook drinken uit blik. Vooral op feesten en festivals scoort deze keuze. We verruimen onze horizonten met Betty B. De interesse in het blond biertje groeit in Vlaanderen, zeg maar in heel het gebied ten westen van Brussel. Ook in Noord-Frankrijk, zoals in Rijsel, krijgen we goeie reacties. Nederland begint Betty B. ook stilaan te kennen. En dan is er nog de interesse van Japanse importeurs, wat toch wel straf is. Er lopen verkennende gesprekken. Het leuke is verder dat er veel creativiteit rond Betty B. hangt. Zo zien we dat de pils ideaal is voor bij visgerechten, zoals een tongfilet met citroen en dille. Er worden zelfs al mosselen met Betty B. gemaakt, heerlijk toch?”

Streekbierenfestival

Betty B. is één van de paradepaardjes van Bossuwé Brewing. De andere biertjes die er momenteel vast in het aanbod zitten zijn The I-Pits-A (winnaar Best American IPA in België op de World Beer Awards, red.), Pale-Alien Abduction, A.G.N.A.T. en The Pattaya Paradigm. Er werken drie voltijdse krachten bij Bossuwé Brewing, met naast Géraldine en Gaëtan ook Ruben Vandenberghe. Wie de biertjes met klinkende namen van Bossuwé Brewing wil proeven, kan dat op het komende internationaal streekbierenfestival in Zwevegem op woensdag 14 en donderdag 15 augustus. Info: www.bossuwe.com en op www.flanderseventsvzw.be.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.