Kortrijk lanceert druktebarometers om volkstoeloop zoals op Flageyplein te vermijden: “Politie treedt zo nog gerichter op”

In Kortrijk geen toestanden zoals op het Flageyplein in Elsene, afgelopen weekend. Waar honderden jongeren samen feestten.
RV In Kortrijk geen toestanden zoals op het Flageyplein in Elsene, afgelopen weekend. Waar honderden jongeren samen feestten.
Kortrijk gaat druktebarometers inzetten op hotspots om te zien waar je welkom bent en welke plaats je beter (even) mijdt. Zo wil de stad in tijden van corona toestanden zoals op het Flageyplein in Elsene vermijden, waar afgelopen weekend honderden jongeren opeengepakt aan het feesten waren.  “En als het echt te druk wordt, kan de politie ook optreden”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne.
Zo zien de druktebarometers er uit.
RV Zo zien de druktebarometers er uit.

Het systeem werkt eenvoudig. Je volgt op www.kortrijk.be/webcams-druktebarometer enkele webcams: op de Grote Markt, in de Korte en Lange Steenstraat in het winkelwandelgebied, op de verlaagde Leieboorden en in de uitgaansbuurt in de Reynaertstraat. Elke druktebarometer heeft drie standen in kleur. Groen geeft aan dat het kalm is en je er welkom bent, oranje wil zeggen dat het drukker wordt en je er beter wegblijft, rood is te druk en te mijden. De beelden van de webcams worden automatisch om de 30 seconden aangepast op de webpagina. “We kiezen die vier locaties omdat je daar de meeste kans hebt dat er te veel volk opeengepakt staat. Dat willen we vermijden, voor ieders veiligheid”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

De webcam die de Grote Markt in beeld brengt, vanuit de toren van de Sint-Maartenskerk
RV De webcam die de Grote Markt in beeld brengt, vanuit de toren van de Sint-Maartenskerk

“De druktebarometers zijn in combinatie met live beelden een goede leidraad voor mensen die naar het centrum afzakken. Zo is er eind deze week het koopjesweekend #KortrijkKorting. Het kan dan druk zijn, zeker in de namiddag. Ik raad iedereen aan om eerst de druktebarometers te bekijken voor je naar het stadscentrum komt. Op die manier blijft iedereen welkom en hoeft niemand zich onveilig te voelen”, aldus Arne Vandendriessche.

Snel schakelen

De politiezone Vlas volgt de drukte op de vier hotspots op de voet en bepaalt ook op basis van de live beelden via het bestaande cameranetwerk in het stadscentrum of een of meerdere druktebarometers van stand van kleur moeten veranderen. “We kunnen op die manier snel schakelen en het grote publiek tijdig verwittigen, voor er echte problemen opduiken”, zegt Vincent Van Quickenborne (Team Burgemeester).

De webcam die de Lange Steenstraat in beeld brengt. Er is er ook eentje in de Korte Steenstraat.
RV De webcam die de Lange Steenstraat in beeld brengt. Er is er ook eentje in de Korte Steenstraat.

“De politie maakt verder telkens op basis van de live beelden en feedback van de fietsploeg ter plaatse een goede inschatting van de drukte. De politie kan optreden, als het echt te druk wordt. We zorgen tegelijk voor een korte lijn tussen politie en het stadsteam communicatie. Zij delen samen opvallende wijzigingen van een of meerdere barometer(s) meteen mee aan het grote publiek”, aldus de burgemeester.

De webcam die de verlaagde Leieboorden in beeld brengt, vanop een Broeltoren.
RV De webcam die de verlaagde Leieboorden in beeld brengt, vanop een Broeltoren.

Die mededelingen gebeuren via de site en Facebookpagina van de stad Kortrijk. Zo houden mensen altijd rekening met hun veiligheid en die van elkaar.

De webcam die de uitgaansbuurt nabij het station in beeld brengt.
RV De webcam die de uitgaansbuurt nabij het station in beeld brengt.