Kortrijk geeft zorg- en hulppersoneel voorrang om boodschappen te doen: “Niet meer in wachtrij staan”

Verzorgend, verplegend en veiligheidspersoneelsleden hoeven in Kortrijk niet meer in de wachtrij te staan, als ze boodschappen willen doen. Ze krijgen vanaf deze week voorrang. Alle supermarkten doen mee (archiefbeeld).
Mine Dalemans Verzorgend, verplegend en veiligheidspersoneelsleden hoeven in Kortrijk niet meer in de wachtrij te staan, als ze boodschappen willen doen. Ze krijgen vanaf deze week voorrang. Alle supermarkten doen mee (archiefbeeld).
We rekenen in coronatijden harder dan ooit op verzorgend, verplegend en veiligheidspersoneel. Om hen tegemoet te komen, werkte Kortrijk een voorrangsregel in handelszaken uit. Ze doen hun boodschappen voortaan meteen, zonder in een wachtrij te staan. Alle supermarkten werken mee. Ook alle andere voedingszaken in Groot-Kortrijk mogen aansluiten. “Het is een kwestie van gezond verstand en respect. Want verwacht wordt dat de druk nog zal verhogen de komende weken. Zo blijft er voor de zorg- en hulpverleners weinig tijd over om hun dagelijkse inkopen te doen”, zegt schepen Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

De personeelsleden van het ziekenhuis AZ Groeninge, de hulpverleningszone Fluvia, de politiezone Vlas, de triagecentra corona en alle thuisverplegers krijgen vanaf deze week voorrang om boodschappen te doen, in Kortrijk. Het gaat al snel over duizenden personeelsleden. Het stedelijk team Economie van Kortrijk werkte afgelopen weekend hard door om de regeling concreet vorm te geven. “Alle supermarkten in Groot-Kortrijk zijn opgebeld met de vraag of ze mee willen werken aan de voorrangsregel. Het is hartverwarmend dat iedereen meteen bereid is om dat effectief te doen”, zegt schepen van Economie Arne Vandendriessche. Die het systeem samen met burgemeester Vincent Van Quickenborne en schepen van Welzijn Philippe De Coene (sp.a) lanceert.

Het kan niet dat zorg- en hulppersoneel moet aanschuiven om boodschappen te doen. Dat is in deze coronatijden niet echt menselijk

Schepen Arne Vandendriessche
Elke handelszaak die voorrang geeft aan zorg- en hulppersoneel, krijgt deze affiche
stad Kortrijk Elke handelszaak die voorrang geeft aan zorg- en hulppersoneel, krijgt deze affiche

Langer dan normaal

“De werkdagen van verzorgend, verplegend en veiligheidspersoneel zijn momenteel nog langer dan normaal. Die mensen weten zelfs vaak niet hoe lang ze moeten werken, terwijl er regelmatig met uren geschoven wordt”, vervolgt Vandendriessche. “Het kan niet dat ze tussendoor ook nog eens moeten aanschuiven, voor boodschappen. Dat is in deze coronatijden niet echt menselijk. We steken hen met deze voorrangsregel een hart onder de riem. Ik ben er zeker van dat andere klanten meteen voor hen uit de weg zullen gaan, uit respect.”

Het voorrangbewijs voor het personeel van het triagecentrum
stad Kortrijk Het voorrangbewijs voor het personeel van het triagecentrum

Personeelsbadge

De medewerkers hoeven enkel hun personeelsbadge te tonen, of een legitimatiebewijs of tewerkstellingsattest, om voorrang te krijgen. De handelszaken die momenteel al hun medewerking verlenen en een affiche uithangen zijn Albert Heijn in het winkelcentrum Ring Shopping, de vestigingen van Aldi in de Sint-Denijsestraat, Gullegemsestraat en Engelse Wandeling, Bio-Planet in de Burgemeester Vercruysselaan, de vestigingen van Carrefour Market in Walle, de Vercruysselaan en Rekkemsestraat, Colruyt in de Sint-Sebastiaanslaan, Delhaize AD in de Kortrijksestraat en Mortagnelaan, Delhaize Proxy in de Sint-Jansstraat, Delhaize in de Gentsesteenweg, Okay in de Meensesteenweg, Rivan in de Beekstraat en Spar in de Engelse Wandeling.

Wie van mening is ook recht te hebben op de voorrangsregel, zoals medewerkers van woonzorgcentra, kunnen een aanvraag indienen. “Via het meldpunt 1777, elke aanvraag wordt bekeken”, zegt schepen Vandendriessche.

De personeelsleden van AZ Groeninge hoeven enkel hun badge te tonen
stad Kortrijk De personeelsleden van AZ Groeninge hoeven enkel hun badge te tonen

Interesse? Doe mee!

Meer uitleg staat op www.kortrijk.be/onderneeminkortrijk/voorrang. Wie als zaakvoerder van een voedingszaak enthousiast is over het systeem en meteen ook medewerking wil verlenen aan de voorrangsregel in Kortrijk, stuurt een mail naar bruno.messiaen@kortrijk.be. Om een affiche te krijgen ook. Een overzicht van alle andere Kortrijkse coronamaatregelen die momenteel van kracht zijn, vind je op www.kortrijk.be/nieuws/coronavirus.

Wie bij de politie of brandweer werkt, legt een legitimatiebewijs of tewerkstellingsattest voor.
stad Kortrijk Wie bij de politie of brandweer werkt, legt een legitimatiebewijs of tewerkstellingsattest voor.