Kerstdorp op Schouwburgplein is succes, maar volgend jaar ligt lat nog hoger: “Eind 2020 meer animatie en betere aankleding”

Dieter De Clercq, Dino Verhelst en Kelly Libaers en Mathieu Clarysse met hun zoon Ralph.
Henk Deleu Dieter De Clercq, Dino Verhelst en Kelly Libaers en Mathieu Clarysse met hun zoon Ralph.
Het overdekte kerstdorp op het Schouwburgplein in Kortrijk is een succes gebleken. Toch kan het altijd nog beter. “We zorgen eind volgend jaar voor een nog gevarieerder aanbod”, zeggen uitbaters Dieter De Clercq en Mathieu Clarysse. “Er moet verder een betere connectie komen met de stadsschouwburg, die 100 jaar bestaat in 2020”, vindt schepen van Beleef Kortrijk Arne Vandendriessche (Team Burgemeester).

In amper twee maanden Kerst op ’t Schouwburg uit de grond stampen: Siba Events maakte het waar, ondanks de korte tijd om te handelen. Dat er enkele beginnersfouten zijn gemaakt, valt dan ook te begrijpen. “De tent (de kerstmarkt was voor het eerst ooit overdekt in Kortrijk, red.) is zeker een meerwaarde”, vindt standhouder Luc Corbeel van De Foute Shop. “Maar dan moeten de mensen wel veel meer naar binnen gelokt worden. Het is nu niet duidelijk genoeg dat het om een kerstdorp gaat.”

Warmste Week

Dat vindt ook Arne Naessens van cocktailbar La Corba. “Het ontbreekt buiten aan infoborden, wegwijzers en pijlen. Maak daar de volgende keer werk van. Voor de rest was alles goed. We kregen meer volk over de vloer dan de vorige edities. Een kerstmarkt in open lucht is toffer, ja. Maar als het om 18 uur begint te regenen en te waaien, zijn de mensen wel weg, hé. Dus de keuze om voor een overdekte versie te gaan, is zeker terecht. Verder positief: de (voor het eerst uniforme) muziek was beter en gevarieerder dan vorige jaren. En de optredens, zoals van Wim Soutaer, waren sterk. Ik hoop wel dat het kerstdorp de volgende keer op vrijdag en zaterdag tot 1 uur mag open blijven in plaats van tot middernacht. En de periode mag wat langer. Er is nu nog een week kerstvakantie, maar het kerstdorp is helaas al dicht. De Warmste Week? Er was wat meer passage dan, maar het is niet zo dat onze omzet hierdoor beter was. De mensen gaven hun geld op het Mandelaplein uit, niet bij ons.”

De aankleding kan nog beter. We zetten eind 2020 nog meer op animatie in. Het aanbod kan ook nog gevarieerder en het sanitair moet toegankelijker zijn. We bekijken verder om de vaste horecazaken Souffleur en Botero op het Schouwburgplein meer bij het kerstdorp te betrekken

Dieter De Clercq en Mathieu Clarysse
De toegang, hier aan de kant van de Doorniksestraat, kan duidelijker. Nu weten sommige mensen die er passeren niet dat het om een kerstdorp gaat.
Henk Deleu De toegang, hier aan de kant van de Doorniksestraat, kan duidelijker. Nu weten sommige mensen die er passeren niet dat het om een kerstdorp gaat.

Amper incidenten

Arne Vandendriessche wil de openingsuren liever niet veranderen. “We moeten opletten dat het kerstdorp de lokale horeca niet te veel beconcurreert, de mensen moeten ook de gewone cafés nog opzoeken”, zegt de schepen. “De periode waarin het kerstdorp open is verlengen? Dat kan eventueel, maar we wachten eerst de evaluatie af”, aldus Vandendriessche. “De aanloop naar het kerstdorp was stresserend omdat het ook voor ons allemaal nieuw is”, vertellen Dieter De Clercq en Mathieu Clarysse. “Maar we houden er een positief gevoel aan over. Want we brachten hier, veel mensen samen. Dat is het algemene gevoel, maar er zijn geen cijfers. Natuurlijk is er nog ruimte voor verbetering. De aankleding kan nog beter. We zetten eind 2020 nog meer op animatie in. Het aanbod kan ook nog gevarieerder. Verder moet sanitair toegankelijker en properder zijn. We bekijken om de vaste horecazaken Souffleur en Botero op het Schouwburgplein meer bij het kerstdorp te betrekken. Ten slotte komen de nooduitgangen volgend jaar op een betere plaats. De mensen hebben zich goed gedragen in het kerstdorp. Het rookverbod binnen is heel goed nageleefd en er waren, met uitzondering van wat problemen met dronken bezoekers, amper incidenten.”

De sfeer zat vaak helemaal goed, in het kerstdorp.
Henk Deleu De sfeer zat vaak helemaal goed, in het kerstdorp.

Dino Verhelst

Marktkramer Vadim Vandermeersch, gespecialiseerd in lederwaren, bewondert de aanpak van de uitbaters van het kerstdorp. “Ze hebben enkele foutjes gemaakt. Zo kan de toegang inderdaad beter zodat de mensen snappen dat het hier om een kerstmarkt gaat. Maar de uitbaters zijn vooral heel redelijk om mee samen te werken. En ja, overdekt is beter. Omdat je in een tent meer comfort hebt en geen rekening moet houden met het weer”, aldus Vandermeersch. Tot slot: alle standhouders - er waren bij de start van het kerstdorp 35 chalets- geven een pluim aan Dino Verhelst van Siba Events. “Dino was bij elk probleem, hoe klein of groot ook, altijd bereikbaar. Hij kwam altijd meteen ter plaatse om ons bij te staan”, klinkt het. Het kerstdorp op het Schouwburgplein is deze eindejaarsperiode zondag voor de laatste keer open. Wie (nog eens) wil gaan, kan dat nog van 15 tot 24 uur.
1 reactie

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


  • David Vlaeminck

    Ze zouden beter eens inspiratie gaan opdoen in Duitsland waar ze pas ECHTE gezellige kerstmarkten met leuke cadeaus en eetgelegenheden en niet enkel hoofdzakelijk drankkramen zoals in Kortrijk! In Kortrijk was het een grote zuiptent, vol zatte tieners die gewoonlijk in de cafés van de organisatoren zitten.