Kerken met sluiting bedreigd

STUDIEBUREAU MAAKT PLAN OP TEGEN ZOMER 2015

Volgens deken Geert Morlion zijn de Damiaankerk en de Sint-Michielskerk bedreigd.
Foto Johan Anckaert Volgens deken Geert Morlion zijn de Damiaankerk en de Sint-Michielskerk bedreigd.
Enkele kerken in Kortrijk zijn met sluiting bedreigd. Vooral de Damiaankerk en Sint-Michielskerk worden naar voren geschoven. Een nog aan te duiden studiebureau maakt tegen de zomer van 2015 een kerkenplan op.

Kortrijk telt, deelgemeenten inbegrepen, 25 kerken. De stad spendeert jaarlijks 1,5 miljoen euro aan het in stand houden van dat patrimonium. Er zijn nog enkele duizenden kerkgangers in Kortrijk, exacte cijfers zijn niet beschikbaar, maar hun aantal daalt al jaren. "Onze kerkelijke kleren zijn te groot geworden, sommige kerken zijn in deze tijden te ruim gemeten", zegt deken Geert Morlion. De stad stelt midden oktober een studiebureau aan. "Dat bureau moet een kerkenplan opmaken waarin onder meer rekening gehouden zal worden met de geografische spreiding, het aantal erediensten, beheers- en investeringskosten en in welke mate kerken beeldbepalend zijn voor de stad", zegt schepen van Onroerend Erfgoed Wout Maddens (Open Vld). "Na de zomer van 2015 worden er conclusies getrokken. Afwachten tot dan welke kerken een nieuwe bestemming krijgen of zelfs gesloopt worden."

Ontgoocheld

Nu al echter worden enkele kerken naar voren geschoven. Zo lijkt het er op dat de Heilige Damiaan van Molokai-kerk in de Aalbeeksesteenweg of de Sint-Rochuskerk in de Doorniksewijk door het bisdom uit de eredienst zal onttrokken worden en dus zal sluiten. "Het wordt een evenwichtsoefening, maar die piste loopt inderdaad", stelt deken Geert Morlion. De werking van de devotiekerk voor pater Damiaan én de Sint-Rochuskerk zit in handen van pastoor John Dekimpe. "Ik denk dat het de Damiaankerk wordt, want Sint-Rochus lokt veel meer kerkgangers", zegt Dekimpe. "Er is ook op andere vlakken een duidelijk verschil. Zo waren er dit jaar al vijf huwelijken in Sint-Rochus tegenover nul in Damiaan. Verder is de akoestiek veel beter in de Sint-Rochuskerk, terwijl er in de omgeving meer parking is. Ik ben ontgoocheld dat we dergelijke keuzes moeten maken, maar het is goed dat het grondig voorbereid wordt door een studiebureau", aldus Dekimpe.


Ook de Sint-Michielskerk aan de Rijselsestraat in hartje Kortrijk zit in slechte papieren. "Je hebt er in een driehoek van tweehonderd meter drie kerken met naast Sint-Michiel ook de Sint-Maartenskerk en de Onze-Lieve-Vrouwekerk, maar die zijn allebei beschermd", stelt pastoor John Dekimpe. Schepen van Kerkfabrieken Catherine Waelkens (N-VA) is duidelijk. "De mis in de Sint-Michielskerk lokt amper vijftien gelovigen, terwijl er dat in de Onze-Lieve-Vrouwekerk vaak ruim tweehonderd zijn. De Sint-Michielskerk heeft ook geen enkele parochiale functie", aldus Waelkens. Naast de Sint-Maartens- en de Onze-Lieve-Vrouwekerk zijn ook de Sint-Eloois- en Sint-Janskerk en de kerken in Bellegem, Rollegem en Marke beschermd.