Kaap van 11.000 studenten bereikt

HOGESCHOLEN IN DE LIFT, UNIVERSITEITEN DALEN LICHT

Bij de start van het nieuwe academiejaar heeft Kortrijk voor het eerst de kaap van 11.000 studenten overschreden. Dat is een stijging met ruim vier procent in vergelijking met vorig jaar. Hogeschool Vives laat de sterkste stijging noteren, maar ook Howest zit in de lift. De universiteiten Kulak en campus Kortrijk van UGent dalen licht.

De inschrijvingen lopen nog, maar de evolutie is nu al duidelijk. Hogeschool Vives scoort het best, met een stijging van negen procent. Het aantal studenten gaat er van 6.000 in het vorige academiejaar naar zo'n 6.500 dit jaar. De eigenheid en laagdrempeligheid spreken dus aan. Maar Vives blijft ook investeren. Tegen september 2017 wordt een nieuwe studentenresidentie langs de Doorniksesteenweg geopend, met ook een Standaard Boekhandel en een studentencafé annex blokkot. Op de hoek van de Doorniksesteenweg en Universiteitslaan komt, ook tegen september 2017, een nieuwbouw met leslokalen, grote aula's en een studentenrestaurant. De studierichting Handelswetenschappen&Bedrijfskunde, waar de inschrijvingen met tien procent stegen, krijgt tegen februari 2017 een nieuwe vleugel. En langs de Universiteitslaan komt een 'Maaklab'. Dat technologiecentrum met gespecialiseerde machines, zoals 3D-printers en lasercutters, opent in november. "Grootste stijger op de campus van Vives op Hoog Kortrijk is Sociaal-Agogisch Werk, met een toename van dertien procent", zegt Vives-woordvoerder Frank Devos. "Gezondheidszorg daalt er evenwel met twee procent."

IT-opleidingen

Ook de hogeschool West-Vlaanderen (Howest) gaat vooruit. "We stijgen twee procent en zullen op zo'n 2.600 studenten uitkomen", zegt woordvoerder Tom Delmotte. De unieke IT-opleidingen New Media & Communication Technology en Digital Arts & Entertainment blijven het goed doen. De nieuwe opleiding Multimedia & Informatietechnologie heeft meteen ruim vijftig inschrijvingen. Ook de opleiding Energiemanagement doet het goed. De opleidingen die nog op de campus Hiepso aan de Renaat de Rudderlaan zitten, hebben het wel moeilijk. Die campus sluit in februari 2017 omdat daar werken starten voor een nieuwe thuishaven van de lokale politie. Het plan was eerst om de 840 studenten te verhuizen naar een nieuwbouw van Howest bij het Magdalenapark. Maar die werken zijn nog niet gestart omdat omwonenden de bouwvergunning willen laten schorsen en vernietigen. De 840 studenten trekken daarom minstens een jaar lang naar het Buda-eiland. Ze palmen er de Budascoop, Budatoren, Budafabriek en Orangerie in. "Het brengt enige onzekerheid met zich mee voor ouders en studenten", aldus nog Delmotte.


Aan de universiteit Kulak zijn zo'n vijfhonderd nieuwe eerstejaars ingeschreven. Dat zijn er zestig minder in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Mogelijke verklaringen zijn minder geboortes en late beslissers. Kulak zal wellicht met zo'n 1.430 studenten starten. Groei zit er in de opleidingen Fysica en Wiskunde, inclusief de optie Ingenieurswetenschappen. Sterkste dales zijn Toegepaste Economische Wetenschappen en Biomedische Wetenschappen, al verwacht Kulak hier nog een inhaalbeweging. De campus Kortrijk van de Universiteit Gent start met zo'n zeshonderd studenten. "Vorig jaar zaten we een flink stuk boven dat cijfer", zegt woordvoerster Hilde Robberecht. "Zo zijn er tien procent minder eerstejaars Industrieel Ingenieur. En er zijn veel late inschrijvers. Misschien zit het warme weer er wel voor iets tussen."