Jongeren uit Bijzondere Jeugdzorg De Korf helpen nieuwe thuis zoeken voor honden uit asiel

Begeleidster Nadège Masure met Sofiane en Niels, een vrijwilliger in het dierenasiel. De hond op de foto zoekt een nieuw baasje en heet Droopy.
Henk Deleu Begeleidster Nadège Masure met Sofiane en Niels, een vrijwilliger in het dierenasiel. De hond op de foto zoekt een nieuw baasje en heet Droopy.
Enkele jongeren van De Korf in Kortrijk, een organisatie voor Bijzondere Jeugdzorg, zetten samen met hun begeleidster Nadège Masure een actie op poten om honden in asiel De Leiestreek, een nieuw baasje te helpen vinden.

De jongeren pikken er dieren uit die er al een tijdje verblijven, om hen wat beter te leren kennen. “We kijken of het bijvoorbeeld lukt om ermee te gaan wandelen, of ze meekunnen met de auto en aan een lange lijn kunnen lopen”, vertelde Sofiane op jongerenradio Quindo, die hun actie had opgepikt. “En daarna gaan we de dieren voorstellen op Facebook in de hoop dat ze een nieuwe thuis vinden. We zijn begonnen met Droopy, een staffordshire terriër die al zeven maanden in het asiel zit. Er komen vaak puppy’s binnen in het asiel, en mensen kijken jammer genoeg eerder naar die hele jonge hondjes. Honden zoals Droopy blijven daardoor vaak achter. En dat is een beetje zielig. Nochtans is Droopy een hele lieve hond.”

‘Thuis’

Het project werd ‘Ekhaya’ gedoopt, Afrikaans voor ‘thuis’ en ‘erbij horen’. Het was begeleidster Nadège Masure die met het idee op de proppen kwam in het kader van een eindwerk voor een opleiding die ze heeft gevolgd. “Maar ik kreeg de jongeren eigenlijk heel snel mee in mijn verhaal”, zegt ze. “Ze hebben vaak zelf veel problemen, maar dat ze een ander kunnen helpen, en op die manier van betekenis kunnen zijn, betekent zeer veel voor hen.”

Vertrouwensband

Het initiatief wordt in elk geval op veel enthousiasme onthaald in het dierenasiel De Leiestreek. “We kunnen hier alleen maar blij mee zijn”, zegt Veerle Debaillie. “Alle beetjes helpen om een nieuw baasje te vinden voor dieren die hier verblijven in ons asiel. Het is mooi om te zien hoe enthousiast deze jongeren zijn. Die jongeren, die vaak zelf een problematische thuissituatie kennen, zijn heel erg begaan met de dieren hier. We hebben enkele jongeren uit dergelijke organisaties die geregeld met honden komen wandelen, en we merken dat er heel snel een soort vertrouwensband ontstaat tussen hen en de dieren.”

De Facebookpagina heet ‘Ekhaya Project’. Voorlopig wordt enkel Droopy gepromoot, maar het is de bedoeling dat er nog honden volgen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.