Jonge dealer wéér gevat, na achtervolging dit keer: “Hij kreeg geen kans om zich te herpakken”

Bij acht huiszoekingen werd toen heel wat bezwarend materiaal gevonden, waaronder cannabis en smartphones.
Alexander Haezebrouck Bij acht huiszoekingen werd toen heel wat bezwarend materiaal gevonden, waaronder cannabis en smartphones.
Mikhail A., een man van 22 die in april nog samen met acht anderen veroordeeld werd voor grootschalige drugshandel, is drie weken na zijn vrijlating opnieuw tegen de lamp gelopen. Tijdens een achtervolging aan snelheden tot 180 kilometer per uur gooide hij een zakje met cocaïne uit z’n wagen. “Hij zit nu alweer zes maanden in de cel terwijl dat helemaal de oplossing niet is”, zegt zijn advocaat Thomas Vandemeulebroucke.

Exotische reizen met prostituees en gehuurde luxewagens. De kiekjes op sociale media lieten geen twijfel bestaan over hoe de negen jongemannen uit de Kortrijkse regio hun dagen vulden. Vorig jaar in juni kwam echter een einde aan de pret, tijdens een gecoördineerde actie van de politie. Tien jongemannen, onder wie zelfs één minderjarige werden opgepakt. Ze werden allemaal beschuldigd van grootschalige handel in cocaïne en cannabis. Op het proces volgden stevige straffen.

Zakje cocaïne weggegooid

Eén van de veroordeelde dealers, Mikhail A. (22) uit Kortrijk, kreeg toen 20 maanden effectieve celstraf. Op 15 mei van dit jaar werd hij vrijgelaten onder voorwaarden. Dik drie weken later echter, op 8 juni, verdween hij opnieuw achter tralies. A. trok de aandacht van de politie toen hij achter het stuur zat van een luxueuze Mercedes met Duitse nummerplaat. Toen de inspecteurs aanstalten maakten om het voertuig te controleren, stoof A. weg. Een achtervolging, waarbij snelheden tot 180 kilometer per uur werden gehaald, eindigde in Harelbeke. A. werd in de boeien geslagen. De politie zocht en vond vervolgens het zakje met 81 gram cocaïne dat hij tijdens de dolle rit uit het raam had gegooid.

Tijdens huiszoekingen werd ook 30.000 euro cash gevonden.
Alexander Haezebrouck Tijdens huiszoekingen werd ook 30.000 euro cash gevonden.

Begeleiding nodig

De rechter liet blijken dat hij niet van plan is om Mikhail A. kansen te blijven geven. “Ik heb je in de voorbije twee jaar al twee keer veroordeeld”, klonk het. Advocaat Thomas Vandemeulebroucke wou de nieuwe feiten niet minimaliseren, maar wees erop dat ze een peulschil waren in vergelijking met het dossier waarin A. in juni van vorig jaar werd gearresteerd. “Mijn cliënt zat dertien maanden in de cel en werd vrijgelaten zonder dat er ook maar iets werd voorzien om zijn problemen aan te pakken”, zegt Vandemeulebroucke. “Het is logisch dat hij dan weer in z’n fouten maar vertrouwde omgeving zit. Die man moet begeleid worden en de gelegenheid krijgen om zich te herpakken.”

Leven op de rails

Volgens Vandemeulebroucke liet zijn cliënt zich verleiden om opnieuw te dealen, zij het op kleine schaal. “Hij weet van geen hout pijlen te maken. A. moet de mogelijkheid krijgen om een normale job te zoeken en nieuwe vrienden te maken. Dat kan niet vanuit de gevangenis. Hij zit nu alweer zes maanden in voorhechtenis, zonder enige vorm van begeleiding. Daarom pleit ik voor een milde straf, gekoppeld aan strenge voorwaarden. Alleen op die manier kan mijn cliënt zijn leven weer op de rails krijgen.” Vonnis op 18 november.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Gerda Lagaert

    Dit zal nooit of te nimmer gebeuren meester Vandemeulebroucke dat weet u zo goed als een ander u laat het crapul gewoon weer de straat op om terug slachtoffers te maken waar u zich dus niet om bekommerd !