Jeugdtrainer hard aangepakt door ontevreden vader: “Agressie stijgt alsmaar”

Philippe Vandorpe, jeugdtrainer van KRC Bissegem.
RV Philippe Vandorpe, jeugdtrainer van KRC Bissegem.
Na de training van de jeugdploegen U10 en U11 van voetbalclub KRC Bissegem is trainer Philippe Evenepoel stevig aangepakt door een ontevreden vader. Het kwam tot stevig duw- en trekwerk en verwijten. “De agressie tegen trainers neemt toe”, kaart Philippe, die al 13 jaar jeugdtrainer is, aan.

De ouders van een jeugdspeler in de ploeg van Philippe liet de voorbije week al meermaals blijken dat ze niet opgezet waren dat hun zoon niet in de wedstrijdselectie was opgenomen. Woensdagavond kwam het opnieuw tot een confrontatie tussen de vader en trainer Philippe Evenepoel. “Het startte met verwijten”, aldus Philippe. “Al snel werd ik beschuldigd van racisme. En dat terwijl ik in het verleden al acties tegen racisme zoals United Colors Against Racism en een Rode Neuzenactie tegen pesten opzette. De man kwam dreigend dicht bij me staan, waarop ik hem wegduwde. Daarop nam hij me vast en kwam het tot stevig duw- en trekwerk. Ik hou er enkele blauwe plekken op mijn arm aan over.”

Signaal geven

Voor Philippe is de maat vol. “Steeds vaker worden ouders (verbaal) agressief tegen trainers als hun zoon of dochter niet, niet meteen of niet genoeg in de wedstrijdselectie wordt opgenomen. De selectie is toch nog altijd een bevoegdheid van een trainer? De trainers doen dit voor hun plezier, maar op die manier is het niet meer plezant. De man achtervolgde me tot aan de auto en bedreigde me. Als club(s) uit groot-Kortrijk moeten we het signaal geven dat dit niet kan.” Donderdagavond is er een trainersvergadering waar het voorval zal besproken worden.
46 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • NICO AERTS

  Hmmm, ook jeugdtrainer geweesd en tot en met U15 ongeveer was het beleidt dat iedereen evenveel speelt en minstens een halve wedstrijd. Dus schommelingen in speelminuten was tot een minimum herleid. Transparant terug communiceren zodat de ouders niets kunnen inbrengen.

 • Philippe Matagne

  @ pol Desmed: Ben je wel zeker dat je geen diploma als trainer nodig hebt? Daarmee dat de clubs moeilijk trainers vinden omdat ze allemaal een diploma moeten hebben van de voetbalbond. Is iemand die al 13 jaar of langer trainer is dan niet bekwaam om spelers de juiste dingen aan te leren?

 • Joop De Hoop

  Tot U15 werk je best met een alfabetische volgorde om een speler een vrij weekend te geven. Minder technische spelers kan je pas naar waarde schatten op een groot veld.

 • Guy Belmans

  Bij de kleinere jeugd, moet je niet selecteren! Iedereen die mee traint, speelt ook mee!!! Het gaat om het plezier, de sport. Als je dan toch met de "beste" alleen wil spelen, moet je die ook maar in een aparte ploeg steken. Maar iedereen die mee traint, speelt!!! Zo simpel is het.

 • Raf Van den Brande

  Bij de jeugd moeten alle spelers kansen krijgen ook diegene die minder goed kunnen voetballen . Soms zijn de ouders schuld , soms de trainer en soms is het gewoon de mentaliteit van de speler of de club . Heb zelf alle leeftijden getraind elk jaar komt er wel een ander probleem naar voor, van de moment dat voor mij de "fun" eraf was ben ik gestopt (na 11 jaar). Voetbal moet fun zijn en geen politiek of stress.