Jean-Marie Galloo is de ‘Mooimaker op het water’

Jean-Marie Galloo uit Marke met de ‘buit’ van de dag in zijn kano.
Henk Deleu Jean-Marie Galloo uit Marke met de ‘buit’ van de dag in zijn kano.
‘Mooimakers’ organiseert van 16 tot 31 maart de grote Lenteschoonmaak, en roept iedereen op om die dagen ook de handen uit de mouwen te steken en een deeltje van hun eigen gemeente of stad proper te maken. Jean-Marie is de ‘Mooimaker op het water’.

Twee pmd-zakken aan plastic. Zoveel vist Jean-Marie Galloo uit Marke uit de Leie, elke keer hij uitvaart met zijn Canadese kano. De ene keer vaart hij in de richting van het centrum van Kortrijk, de andere keer de andere richting uit, tot in Lauwe en terug. “In de winter doe ik het één keer per week, in de zomer twee keer per week”, zegt Jean-Marie. Hij ergerde zich dood aan alle plastic in het water, dus besloot hij 7 jaar geleden dan maar om het er gewoon zelf uit te vissen, terwijl hij rondvaart. “Het nuttige aan het aangename koppelen, zeg maar”, zegt Jean-Marie. “Ik krijg gelukkig veel positieve reacties van voorbijgangers. Dan steken ze hun duim op, en zwaaien. Het is immens frustrerend dat mensen maar blijven afval weggooien. Zolang er geen statiegeld komt op blikjes en plastic flessen, vrees ik dat de stroom aan afval blijft komen.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.