Huisvriend installeert lekkende douche, vrouw weigert te betalen, maar Pop-Up Rechtbank brengt soelaas

Vrederechter  Alberic Deroeck bemiddelt tussen Stefaan en Kahina.
Pop-Up Rechtbank Vrederechter Alberic Deroeck bemiddelt tussen Stefaan en Kahina.
Kahina Aksil uit Bissegem en Stefaan Verleyen uit Marke mochten de spits afbijten in de eerste aflevering van het VTM-programma Pop-Up Rechtbank donderdagavond. Presentatrice Dina Tersago reist in dat programma Vlaanderen rond, samen met 4 gepensioneerde vrederechters in een pop-up rechtbank, om er Vlamingen met juridische problemen te ontvangen.

Een douche die kort na de installatie al bleek te lekken, vormde het geschil tussen Kahina Aksil uit Bissegem en Stefaan Verleyen uit Marke. “We waren al jaren vrienden en zijn beiden fervente supporters van KVK”, vertellen Kahina en Stefaan. 

Niet in orde

“Stefaan, die werkt als loodgieter, is bij ons een douche komen installeren”, gaat Kahina verder. “Stefaan heeft het sanitairwerk gedaan, mijn man heeft de tegels geïnstalleerd. Toen kort daarna bleek dat er iets fout was gelopen, en onze douche bleek te lekken, hadden we een probleem. Stefaan wilde uiteraard zijn werk en materiaal betaald zien, maar tegelijk wilden wij niet betalen voor een douche die niet in orde bleek te zijn.”

Naar een echte rechtbank trekken, zou nefast geweest zijn voor onze vriendschap. De Pop-Up Rechtbank leek ons ideaal

Kahina en Stefaan

Netelige situatie

Dat Kahina en Stefaan al jaren vrienden zijn, maakte alles niet bepaald eenvoudig. “Er zijn wel wat pinnige sms’jes over en weer gestuurd. We vonden immers allebei dat we gelijk hadden. Naar een échte rechtbank trekken, leek ons geen goed idee. Dat was nefast geweest voor onze vriendschap. De Pop-up Rechtbank leek ons ideaal. Een objectief iemand zou een oordeel vellen, en wij zouden ons daarbij neerleggen.”

Compromis

Volgens de expert was de voeg tussen de douchebak en de tegels niet voldoende gedicht, waardoor er daarlangs water kon wegsijpelen. Hij stelde voor dat de man van Kahina de onderste tegels zou herplaatsen en onderaan een speciale dichtingstape zou gebruiken. Stefaan zou enkel zijn materiaal factureren, en zijn werkuren laten vallen, Kahina zou die dan zeker betalen, zei ze. “Er is uiteindelijk geoordeeld dat we elk een deeltje van de verantwoordelijkheid dragen, daar kunnen we ons allebei in vinden. De programmamakers vonden het heel opmerkelijk hoe goed we het nog steeds met elkaar konden vinden, ondanks deze netelige situatie. Ik vermoed dat ze ons daarom als eerste hebben geprogrammeerd.”

Kahina toont de douche aan vrederechter Alberic Deroeck.
Pop-Up Rechtbank Kahina toont de douche aan vrederechter Alberic Deroeck.1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • maud hallett

    ik vind het schandalig dat die loodgieter zijn uren moet laten vallen! hij heeft niets verkeerd gedaan