Hotel Broel failliet verklaard

DERTIG PERSONEELSLEDEN DUPE VAN ONENIGHEID OVER INVESTERINGEN

Hotel Broel gaat vandaag dicht.
Foto Henk Deleu Hotel Broel gaat vandaag dicht.
Hotel Broel in Kortrijk is failliet verklaard. Onenigheid tussen de eigenaar van het gebouw aan de Broelkaai en de Nederlandse keten Sandton Hotels, die het pand in erfpacht had, leidde uiteindelijk tot het faillissement. De 30 personeelsleden van het Kortrijkse hotel zijn hun job kwijt.

Hotel Broel is een icoon in Kortrijk. Het witte gebouw vlakbij de Boeltorens was een ontmoetingsplaats voor toeristen, zakenlui, serviceclubs, politici en zelfs voetbalclub KV Kortrijk. Hotel Broel maakte sinds 2010 deel uit van de groep Sandton Hotels. Die had het hotel in erfpacht, en moest daarvoor huur betalen aan de familie Vandecasteele.


"Mijn cliënt kreeg de laatste maanden geen vergoeding meer voor het gebruik van zijn pand", zegt advocaat Thomas Goethals. "We hebben na drie maanden afwachten, beslag laten leggen. De rechter heeft beslist om het faillissement uit te spreken. Wij willen het pand liefst zo snel mogelijk vrij krijgen", zegt Goethals. "Sandton kan in principe nog beroep aan tekenen, maar we gaan ervan uit dat het dat niet zal doen. Wat er daarna met het pand zal gebeuren, is nog niet beslist."


Curator Randall Huysentruyt bevestigt dat de eigenaar een van de grootste schuldeisers is. "De situatie is iets ingewikkelder dan 'Sandton die na heeft gelaten te betalen'. De Nederlandse groep heeft recent aanzienlijk geïnvesteerd in het hotel. Er was al een tijd onenigheid tussen Sandton en de eigenaar over wie welke investeringen moest dragen. Zo was er recent nog een lek dat wateroverlast heeft veroorzaakt en Sandton centen heeft gekost."


Het hotel blijft nog open tot en met vandaag om 11 uur. "Omdat het hotel volgeboekt was, bleek het verantwoord om wat langer open te blijven. Vanaf vandaag vrijdag is er geen bezetting van 100 procent meer. Ik kan het risico niet lopen om nog nog extra kosten temaken", zegt Huysentruyt. "Sandton contacteert alle klanten om hen een oplossing in een van hun andere hotels, onder meer in Gent, aan te bieden."

Bod afgewezen

Dertig personeelsleden zijn hun job kwijt. Sandton betreurt de gang van zaken. "Het is vooral voor onze loyale medewerkers een harde klap dat er op deze manier een einde komt aan wat een bloeiende toekomst had kunnen worden", zegt Rogier Braakman, oprichter en directeur Sandton Hotels. "Wij hebben een bod gedaan vorig jaar om het hotel te kopen en de nodige investeringen te kunnen doen. Dat bod werd afgewezen. De eigenaar wilde zelf die investeringen ook niet doen."


Dat nu helemaal gedaan is voor het hotel Broel, valt nog af te wachten.

Overnemer?

"Er kan nog een overnemer opduiken", zegt Randall Huysentruyt. "Dat zou het beste scenario zijn, voor de klanten die een verblijf geboekt hebben, de werknemers... Er kan zich ook altijd een nieuwe uitbater melden bij de eigenaars, eens het faillissement volledig afgehandeld is."