Homans weigert op herdenking Guldensporenslag ludieke ‘vod in Belgische driekleur’ in ontvangst te nemen

Na de plechtigheid kreeg Homans van Jong N-VA een vod in de Belgische driekleur, een knipoog naar haar veelbesproken uitspraak waarbij ze de Belgische vlag een vod noemde. Homans wilde het cadeau niet in ontvangst nemen.
Henk Deleu Na de plechtigheid kreeg Homans van Jong N-VA een vod in de Belgische driekleur, een knipoog naar haar veelbesproken uitspraak waarbij ze de Belgische vlag een vod noemde. Homans wilde het cadeau niet in ontvangst nemen.

In de schaduw van het Groeninge Monument in Kortrijk wordt vandaag de Vlaamse feestdag gevierd. Naast animatie en muziek was er ook een officiële plechtigheid met toespraken. Eregast was minister-president Liesbeth Homans, die het in haar woordje onder meer opnam voor een hervorming van de staatsstructuur, ‘zodat Vlaanderen zelf alle hefbomen in handen heeft om haar toekomst vorm te geven’.

Na de plechtigheid kreeg Homans van Jong N-VA een vod in de Belgische driekleur, een knipoog naar haar veelbesproken uitspraak waarbij ze de Belgische vlag een vod noemde. Een grapje, zo zei ze daarover achteraf.

De jongeren wilden met de ludieke attentie hun mening kracht bij zetten. “België is zoals dweilen met de kraan open. Recent werden nog cijfers gepubliceerd waaruit bleek dat jaarlijks maar liefst 6,4 miljard euro van het Vlaamse belastinggeld naar Wallonië gaat”, zo zei Giovanny Saelens, voorzitter van Jong-N-VA 1302.

Toen Homans echter hoorde wat er in het zakje zat dat haar geschonken zou worden, weigerde ze het in ontvangst te nemen. Ze nam het geschenk wel met zich mee, maar zorgde er dus voor dat ze niet op beeld vastgelegd werd met het ding.
9 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  Opletten met dat soort reacties. Straks mocht het mislopen gaan ze de Vlaamse Leeuw/Welp/Kat in het "buitenland" ook een vod noemen en gaat dat negatief afstralen op Vlaanderen. "Superstaat" Vlaanderen is toch maar een zakdoek groot... Bij mij hangt er alvast geen "enkele vod" buiten, want dit soort antipolitiek is ook maar een voddengedoe voor de postjes en hand en spandiensten.

 • Eddy DESMET

  Ik hang zeker geen gele vod met een zwarte kater op … Dat doet me teveel denken aan de duizenden mensen, die door collaborateurs, die destijds ook meeliepen achter die vod, een regelrechte hel beleefd hebben en die in vele gevallen niet overleefd hebben. Laat dat maar wereldkundig worden, want dát is de intrieste waarheid !

 • Elke Claes

  Ik schaam me elke dag een beetje meer voor wat mijn collega-vlamingen geregeld hebben qua politiek.

 • Eddy DESMET

  Woensdag, 11 juli 1302 : Guldensporenslag … helemaal niet zoals Hendrik Conscience het in zijn geromantiseerde stationnetjesroman verteld heeft ... Amper enkele jaren later : Kortrijk platgebrand door Fransen. (Wie wist dat laatste ?) Manten en Kalle (= klokjes op het Kortrijkse belfort) werden toen meegenomen en hangen nu nog steeds in het belfort van Dijon. Wat valt er eigenlijk nog te feesten ???

 • Herman Smulders

  Boerenchance die guldenspoorslag, ... De Vlamingen werden later bij de slag om Westrozebeke deskundig in de pan gehakt. En de gulden sporen, die zo prominent in Kortrijk werden tentoongesteld, werden gewoon terug geroofd. Maar daar zwijgen alle vlaamse separatisten natuurlijk in alle talen over.