Hitte jaagt Ro-Chiro niet weg van kamp: “Activiteiten in schaduw en aangepast menu”

Ook in de schaduw is het puffen en zweten.
Ro-Chiro Ook in de schaduw is het puffen en zweten.
In het Leuvense zijn enkele kampen afgelast. Maar de meeste jeugdbewegingen plooien niet, zoals Ro-Chiro uit Kortrijk. De hitte is wel een stevige uitdaging. “Activiteiten gaan altijd in de schaduw door. Verder is het menu aangepast aan de warme dagen”, zeggen Maarten Devos en Matti Vandemaele.

Honderd leden van Ro-Chiro, een gemengde chiro op ’t Hoge in Kortrijk, zijn momenteel op kamp in Bocholt in Limburg, waar ze tot en met 31 juli in het Delvenhof in het dorpje Kaulille verblijven. De leiding heeft beslist om het kamp niet te onderbreken, ondanks de bloedhete temperaturen. Het programma is wel aan de tropische hitte aangepast. Zo gaan de activiteiten, met uitzondering van een bezoek aan een zwemvijver, altijd in de schaduw door. “Er wordt vaak een waterliedje op de kampplaats gebracht om iedereen eraan te herinneren om voldoende te drinken. Elk lid heeft altijd een drinkfles bij. En waterspelletjes zijn met dit weer een vast onderdeel van elke kampdag.”

Drinkpauzes met gekoeld water inlassen is de boodschap.
Ro-Chiro Drinkpauzes met gekoeld water inlassen is de boodschap.

Pet of hoed

Er zijn nog maatregelen: “Alle leden dragen bij het buiten spelen een pet of hoed. Ze smeren zich verschillende keren per dag met zonnecrème in. Bij de kleinste afdelingen worden de kinderen regelmatig door hun leider of leidster ingesmeerd. Het gaat door de hitte ook allemaal wat trager. Zo is de platte rust elke middag het moment om even te bekomen, op een plekje met schaduw.”

Veel watermeloenen op het aangepast menu
Ro-Chiro Veel watermeloenen op het aangepast menu

Gekoeld fruit

Ook de kookploeg doet zijn uiterste best om zich aan de extreme omstandigheden aan te passen: “Er wordt op verschillende tappunten altijd gekoeld water aan de leden aangeboden. Daarnaast wordt het menu aan de warme dagen aangepast. Zo is er meer gekoeld en waterig fruit beschikbaar, zoals watermeloenen en nectarines. Maaltijden worden telkens ‘à la minute’ bereid, met extra aandacht voor koude groenten. De kookploeg investeerde zelfs in een systeem dat alle groentes fris houdt bij het uitscheppen. En natuurlijk worden er ook voldoende ijsjes voorzien”, aldus Maarten Devos en Matti Vandemaele. Het blijft zo draaglijk, voor de leden van 6 tot 23 jaar. Wie de avonturen van de kookploeg op de voet wil volgen, kan dat op de blog ‘kookploeg Ro-Chiro’.

Er zijn elke dag waterspelletjes.
Ro-Chiro Er zijn elke dag waterspelletjes.
De leden bezochten al een zwemvijver
Ro-Chiro De leden bezochten al een zwemvijver
De verkoeling in het water was meer dan welkom
Ro-Chiro De verkoeling in het water was meer dan welkomReacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.