Hier werd niet enkel Italiaans gekookt: pizzeria verzegeld na vondst cannabisplantage

Tweede pizzeria in één week tijd ontmaskerd als dekmantel

Pizzeria Winoo is verzegeld.
LSI Pizzeria Winoo is verzegeld.
In het winkel-wandelcentrum van Kortrijk is donderdag pizzeria Winoo verzegeld. Dat gebeurde na de vondst van een cannabisplantage met enkele honderden planten op de bovenverdieping en achterbouw. Opvallend: het is de tweede pizzeria in één week tijd die in Kortrijk ontmaskerd wordt als dekmantel voor drugshandel.

Vlak bij de Vlasmarkt, tussen een brillenzaak, een schoenwinkel, in de schaduw van winkelcentrum K in Kortrijk. Daar, pal in het centrum van de winkelstad, vielen speurders dinsdagochtend binnen in de wat aftandse pizzazaak van uitbater Brahim, waar je ook pita, stoofvlees en couscous kon krijgen. Hoeveel cannabisplantjes er precies zijn gevonden is onduidelijk, maar zeker is dat alvast een tiental grote zakken geplukte wiet door de politie zijn meegenomen, afkomstig van de laatste oogst. “Een cannabisplantage? Bij Brahim? Daar schrik ik van”, klinkt het bij een winkeluitbater in de buurt. “Dat had ik nooit verwacht. Ik heb er ook nooit iets van gemerkt. Ik sloeg gisteren nog een babbeltje met hem. Waar ga ik nu een lekkere pita moeten kopen (lacht)?”

Winoo ligt pal in het centrum van Kortrijk.
LSI Winoo ligt pal in het centrum van Kortrijk.

“Mij verwondert het niet”, getuigt een Kortrijkzaan, die vaak door het winkel-wandelcentrum kuiert. “Echt goed draaien deed de zaak niet. Ik vroeg me al vaak af hoe dit kon blijven bestaan. Maar blijkbaar waren er andere inkomsten.” Met de inval en het oprollen van de plantage is het onderzoek van politie en parket niet ten einde. Uitbater Brahim is alvast opgepakt, maar wellicht volgen er nog andere verdachten. Het onderzoek is een samenwerking van de federale gerechtelijke politie van Kortrijk en Brugge.

De pizzeria is verzegeld door de politie.
Henk Deleu De pizzeria is verzegeld door de politie.

Dekmantel

Opvallend, zonder dat er een link is tussen beide zaken: het is de tweede pizzeria in één week tijd in Kortrijk die in het vizier komt als dekmantel voor drugshandel. Ook één van de drie broers van een Kortrijkse familie, die vorige week zowel in België, Frankrijk als Spanje in de cel belandden op verdenking van internationale cannabis- en cocaïnetrafiek tussen Marokko en Europa, hield langs de Gentsesteenweg in Kortrijk een pizzazaak open. ‘Jaarlijks verlof van 11 juli tot 31 juli’ staat er op een briefje aan de toegangsdeur te lezen. Mogelijk loopt die jaarlijkse vakantie wat uit, al is het pand niet verzegeld en kan het in principe gewoon de deuren openen. 

Undercoveragent

Ondertussen blijkt dat de drie opgepakte broers Ayoub (23), Daoud (34) en Khalid (39) O. in het Spaanse Marbella vaak grote sier maakten met Bentleys, jetski’s, wilde feestjes,… De federale gerechtelijke politie van Kortrijk zette niet alleen telefoontaps en observaties in bij het onderzoek naar de broers O., maar infiltreerde ook in de bende met een undercoveragent die net als de broers van Marokkaanse origine was, hun vertrouwen kon winnen en jarenlang een dubbelleven leidde. Naar verluidt deed hij zich voor als iemand die dringende orgaantransporten verzorgde en dus flexibel snel overal naar toe kon/moest rijden.
1 reactie

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Elsje Monserez

    Goed werk