Heulepark is puinhoop tijdens werken: “Onderaannemer maakte fouten”

Verder opmerkelijk: het ligt vól zwerfvuil in de groene long

Volgens de stad is er zeker een boom te veel gekapt.
Henk Deleu Volgens de stad is er zeker een boom te veel gekapt.
Heulepark wordt heraangelegd en is momenteel een puinhoop. “Onderaannemer Van Bruwaene – Kindt maakte fouten zoals over boomwortels rijden. Er is een pv opgemaakt”, stelt schepen van Natuur Bert Herrewyn (sp.a). “Ik kreeg het verslag nog niet onder ogen. We zullen doen wat er gedaan moet worden, om eventuele fouten recht te zetten”, zegt medezaakvoerder Steve Van Bruwaene van de specialist voor het snoeien en vellen van hoge bomen. Verder opvallend: het ligt vol zwerfvuil in het park. Wat wellicht te maken heeft met de voorbije Tinekesfeesten.

De op 19 augustus opgestarte tweede fase van de opwaardering van Heulepark omvat eerst het kappen van 74 zieke bomen. Dat het park er nu niet netjes bijligt, is dus eigenlijk logisch. Maar dat het momenteel een zootje is, is onaanvaardbaar. Tal van politici sloegen maandagavond alarm in de gemeenteraad van Kortrijk, zoals Hannelore Vanhoenacker (CD&V), Matti Vandemaele (Groen) en Moniek Gheysens (Team Burgemeester). “De onderaannemer maakte fouten”, legt schepen Bert Herrewyn uit. “De schade omvat onder meer rijden waar dat niet mag, over het gazon en boomwortels. De wortels verdichten hierdoor, wat verstikkend werkt. Er is ook schade aan enkele stammen en afsluitingen. En we hebben weet van een boom die onterecht gekapt is. Mogelijk zijn er ook kleinere exemplaren onterecht gesneuveld, die niet meteen opvallen tussen de vele bomen. We checken zeker bij een volgende rondgang, ter voorbereiding van nog te gebeuren snoeiwerken.”

Er is gereden waar dat niet mocht, volgens de stad.
Henk Deleu Er is gereden waar dat niet mocht, volgens de stad.

Ik ben ontgoocheld. De onderaannemer heeft de afspraken in het bestek niet naar behoren opgevolgd. De impact is enorm, en dat op zo’n kwetsbare plaats.

Schepen Bert Herrewyn

Cowboys

“Er is een pv opgemaakt. Dat kan tot een schadevergoeding leiden, als ze niets ondernemen om hun fouten recht te zetten. Ik ben ontgoocheld en verrast. De onderaannemer heeft de afspraken in het bestek niet naar behoren opgevolgd. De impact is enorm, en dat op zo’n kwetsbare plaats”, aldus Herrewyn. “Neem dan geen zo’n cowboys van aannemers meer aan”, ventileerde Moniek Gheysens, die aan het park woont, haar ongenoegen in de gemeenteraad.

Het gazon en boomwortels zijn beschadigd, volgens de stad.
Henk Deleu Het gazon en boomwortels zijn beschadigd, volgens de stad.

Bomen gemarkeerd

Bij Van Bruwaene – Kindt uit Lichtervelde wachten ze de ‘juiste formaliteiten’ af. “We vinden dat de werken uitgevoerd zijn zoals het hoort”, zegt medezaakvoerder Steve Van Bruwaene. “We wachten af wat er eventueel toch fout zou gegaan zijn. Minstens een boom te veel gekapt? Daar weet ik niets van. Het zou me verbazen, want alle te kappen bomen zijn gemarkeerd. Ik kreeg het verslag van de stad nog niet onder ogen. Maar goed, we doen sowieso wat we kunnen, om eventuele fouten op te lossen. We gaan het correct afhandelen, zoals we altijd doen”, aldus Steve Van Bruwaene. Wie meer info wil over de werken in het park: www.kortrijk.be/heulepark.

Ook opvallend: vuilnisbakken puilen uit in het park.
Henk Deleu Ook opvallend: vuilnisbakken puilen uit in het park.
Het ligt vol zwerfvuil
Henk Deleu Het ligt vol zwerfvuil
Iemand een fiets kwijt in Heule?
Henk Deleu Iemand een fiets kwijt in Heule?
Een (door vandalen?) beschadigde vuilnisbak in het park.
Henk Deleu Een (door vandalen?) beschadigde vuilnisbak in het park.
Moet er nog afval zijn?
Henk Deleu Moet er nog afval zijn?
Sommige banken liggen gewoon om.
Henk Deleu Sommige banken liggen gewoon om.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.