Hélène is geheim wapen N-VA

VLOGS ZIJN IDEE VAN VRIENDIN VAN KOPMAN RONSE

De vriendin van kandidaat-burgemeester Axel Ronse (37), grafisch vormgever Hélène Marécaux (28), monteert de filmpjes die N-VA het grootste online bereik van alle partijen geven.
Henk Deleu De vriendin van kandidaat-burgemeester Axel Ronse (37), grafisch vormgever Hélène Marécaux (28), monteert de filmpjes die N-VA het grootste online bereik van alle partijen geven.
N-VA is de enige partij in Kortrijk die vlogt. Het idee om een online videodagboek bij te houden, komt van Hélène Marécaux (28), vriendin van kandidaat-burgemeester Axel Ronse (37). "Politiek is vaak veel te saai. Een vlog brengt je dichter bij je kiespubliek", vindt de jonge vrouw.

N-VA in Kortrijk postte al zeven filmpjes op sociale media, en met succes. De vlog met kopman Axel Ronse en kopvrouw Kelly Detavernier waarin ze samen bij Ronse thuis in de zetel het 'fierplan' van N-VA voorstellen kreeg nu al ruim 21.000 views. N-VA haalt op sociale media zo met voorsprong het grootste bereik van alle partijen in Kortrijk, dankzij het vloggen. "Ik was eerst sceptisch, maar dat is voorbij", zegt Axel Ronse. "Want we halen er voordeel uit. Ik word op straat vaak over die vlogs aangesproken." Niet hij, maar wel zijn vriendin, grafisch ontwerper Hélène Marécaux, kwam op het idee. Ze glimlacht, als we haar omschrijven als het geheim wapen van N-VA. "Politiek is vaak veel te saai", vertelt ze. "Een vlog brengt daar verandering in. Omdat het een leuke manier is om een standpunt positief aan de man te brengen. Een vlog zit vol passie, het is persoonlijk en direct en het is niet statisch. Je gunt de mensen een blik in jouw wereld, waardoor je meteen dichter bij je kiespubliek staat. Van zodra ik de beelden voor de vlog ontvang, start ik met de montage ervan op mijn pc."

Gedreven

Axel Ronse en de uit Jabbeke afkomstige Hélène Marécaux zijn al vijf jaar een koppel. Ze leerden elkaar kennen op het huwelijk van de neef van Hélène, die de beste vriend is van Ronse. Het koppel woont in een loft in Stoops Fabriek in de Spinnerijkaai, aan het kanaal Bossuit-Kortrijk.


"Hélène is, met uitzondering van die vlogs, totaal niet met politiek bezig", zegt Axel Ronse. "We hebben elk onze eigen wereld, wat me net veel energie geeft. Want met haar kan ik over alles praten wat niet met politiek te maken heeft. Hélène is empatisch, zorgzaam en creatief", aldus Axel Ronse. Veel mensen zijn benieuwd of Axel Ronse, nieuwkomer in de stadspolitiek in Kortrijk, zal doorbreken met de gemeenteraadsverkiezingen. "Hij zou een prima burgemeester zijn, voor wie wil dat het vooruit gaat met Kortrijk", zegt Hélène. "Want Axel is positief, gedreven en gepassioneerd, hij slaagt er altijd in om het beste in een mens naar boven te halen. Hij geeft mensen een duwtje in de rug om hun ideeën waar te maken", aldus Hélène. Ze voelt zich thuis, in Kortrijk. "Ik vind Kortrijk een bruisende stad, met heel veel potentieel", vertelt ze. "Kunstzinnig ook, met het stadsfestival Play en straks de internationale designbeurs Interieur. En een stad met veel jeugd, die onderneemt."