Heisa rond West-Vlaamse politiecontrolegroep die waarschuwt voor controles: “Verkeerscowboys ontspringen zo de dans”

De politiecontrole groep KOR/WVL waarschuwt onder meer voor alcoholcontroles.
Photo News De politiecontrole groep KOR/WVL waarschuwt onder meer voor alcoholcontroles.
Dat de begin mei opgestarte ‘politiecontrolegroep KOR/WVL’ op de app Telegram van Joerie Pauwels (22) uit Kortrijk populairder wordt, schiet bij sommige mensen in het verkeerde keelgat. De groep waarschuwt leden onder meer voor controles op alcohol en overdreven snelheid. “Je geeft met dergelijke acties de kans aan verkeerscowboys om de dans te ontspringen”, reageert schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). “De groep maakt mensen net bewuster van de regels in het verkeer”, zegt Joeri Pauwels.

Beheerder Joeri Pauwels ziet geen graten in wat hij doet. Hij omschrijft zichzelf als de ‘Robin Hood van de automobilist.’ “Het zal uw kind maar zijn, dat overhoop gereden wordt door een beschonken chauffeur”, gaat Axel Weydts verder. “Robin Hood kwam voor de zwakken op. Ik zou daarom liever een Robin Hood zien die voor verkeersslachtoffers in plaats van voor hardrijders en mensen die onder invloed rijden opkomt. Een tip: rij nooit te snel en drink niet voor je achter het stuur kruipt. Dan krijg je nooit een boete. En vooral: dan is de kans kleiner dat je iemand overhoop rijdt”, aldus Weydts.

Het zal uw kind maar zijn, dat overhoop gereden wordt door een beschonken chauffeur.

Schepen Axel Weydts
Schepen Axel Weydts
Jan Darthet Schepen Axel Weydts

5.000 leden

Toen Joeri Pauwels zaterdag zijn politiecontrolegroep voorstelde op hln.be, stond de teller op 4.100 leden. Een dag later zijn er al bijna 5.000 leden. Zij komen alles te weten over flitsers, flitsvuilbakken, files, alcoholcontroles en ongevallen. “Ieder burgerinitiatief heeft pro’s en contra’s, maar veel mensen zien het nut van een dergelijke groep in”, zegt Joeri Pauwels. “Dat bewijst de sterke aangroei van het aantal leden. Maar ik besef dat het een erg gevoelig thema is, zeker voor wie al iemand in het verkeer verloren heeft. Ik benadruk dat de groep enkel waarschuwt. Het is niet de bedoeling om wegcriminelen te helpen. Ik denk dat je met zo’n groep de mensen net bewust maakt van het feit dat er veel controles zijn en dat je best steeds alle regels volgt. Onze leden zijn zich net meer bewust van de controles en gaan zeker twee keer nadenken voor ze achter het stuur kruipen met een glaasje op. Bovendien: controles verplaatsen zich snel en constant. Dus het risico op controle blijft altijd bestaan”, aldus Joeri Pauwels.

Onze leden zijn zich net meer bewust van de controles en gaan zeker twee keer nadenken voor ze achter het stuur kruipen met een glaasje op.

beheerder Joeri Pauwels
Joeri Pauwels is beheerder van de politiecontrole groep
Henk Deleu Joeri Pauwels is beheerder van de politiecontrole groep

Gratis downloaden

Bij de politiecontrolegroep KOR/WVL aansluiten doe je door op smartphone de berichtenapp Telegram gratis te downloaden en je te registreren. Je sluit daarna aan via de link t.me/controleswvl
22 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Jurgen Bertram

  Iemand die zich aan de wet houd en de verkeersregels respecteert heeft die app's en dergelijke niet nodig.

 • Arnold Layne

  O maar in de fietszone zullen ze wel flitsen, het stokpaardje van het krotrijk's bestuur, maar de straten waar ze doorvliegen met De auto's aan 100km per uur om toch maar door dat groene licht te geraken dat vergeten ze.

 • anne onime

  Kinder-emotieverhalen misbruiken om uw zakken te vullen. Weyts creeert meer verkeersproblemen dan eender wie. We moeten steeds maar ommetoertjes doen voor zijn fietsjes. Evenveel tijd, grotere omweg = grotere snelheid. Hij had niet genoeg inkomsten, dus verlaagde hij de snelheid

 • Alex MICHIELS

  Er is ook nog een ander aspect dat tegen dit initiatief pleit. Regelmatig worden er bij politiecontroles, ja, ook bij snelheidscontroles, personen geïdentificeerd die gezocht worden voor feiten die niet met verkeer in verband staan. En willen we niet allemaal dat de politie in die gevallen strenger optreed?

 • Filiep Lapeire

  Er mag gerust ook eens iets gedaan worden aan de max. toegelaten snelheid zoals bij voorbeeld de rijksweg Roeselare Tielt, vanaf Ardooie tot Pittem aan de molen ter hoogte van de N50 Kortrijk Brugge is er een beperking van 70 km/u en dit voor een baan met 4 rijstroken en daar gaan ze natuurlijk staan flitsen KASSA KASSA pure geldklopperij noem ik dat die niets met veiligheid noch realiteit te maken heeft.