Hartje Kortrijk straks 100.000 honingbijen rijker

De honingbijen komen in twee bijenkasten op het zonneterras van residentie Budalys.
REUTERS De honingbijen komen in twee bijenkasten op het zonneterras van residentie Budalys.
Op het zonneterras van de derde verdieping van residentie Budalys zijn vrijdag twee bijenkasten geplaatst. Er komen twee kolonies in. “De koningin legt vanaf nu 2.000 eitjes per dag”, zegt Frederik Vlaminck van de zorggroep Heilig Hart. “We mikken op 100.000 honingbijen”, vult Annemieke Lambrecht aan.

Dieter Deleu van Honeybeez Imkerij Wevelgem onderhoudt de kasten wekelijks. Zorggroep Heilig Hart krijgt in ruil jaarlijks 15 kilogram honing. “We maken zelf gepersonaliseerde etiketten en gaan onze ‘Hartelijke Honing’ verkopen in onze takeaway ALTA in de Budastraat”, zegt Frederik Vlaminck. De honing is honderd procent natuurlijk, aangezien ze niet verhit of bewerkt wordt.

Stadscentrum

Het is niet vanzelfsprekend om bijen te kweken in het midden van een drukke stad. Maar het is zeker mogelijk. Honingbijen zijn binnen een straal van 1 tot 4,5 kilometer werkzaam. Er zijn in de stad voldoende bomen, tuintjes, plantsoenen en parken. Er is soms zelfs meer variatie in de beplanting hier, dan op het platteland. Heilig Hart draagt met het plaatsen van bijenkasten bij aan een duurzame en ecologische samenleving. Want bijen gaan de laatste jaren sterk achteruit, ook omdat ze steeds minder holletjes vinden om in te wonen. Iedere bijenkast is dus welkom. “We investeren daarnaast op die manier ook in een lokale en groene economie en we helpen de biodiversiteit bevorderen”, zegt Vlaminck. Door niet meer dan twee kasten te plaatsen, wordt wel rekening gehouden met wilde bijen, hommels en zweefvliegen. Zo is er voor hen ook nog voldoende nectar en stuifmeel in de buurt beschikbaar.

Eén van de bijenkasten op het zonneterras van Budalys
Annemieke Lambrecht Eén van de bijenkasten op het zonneterras van BudalysReacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.