Grote rookpluim bij brand in veevoederbedrijf Dumoulin

De rookpluim was tot kilometers in de omtrek te zien.
Hans Verbeke De rookpluim was tot kilometers in de omtrek te zien.
Tientallen brandweerlui bestreden vrijdagavond een zware brand bij het veevoederbedrijf Dumoulin, langs de Spinnerijstraat in Kortrijk. De brand ging gepaard met een grote rookontwikkeling die tot kilometers in de omtrek te zien was. Er vielen geen gewonden. 

Iets voor zes uur liep het verkeerd in de extrusieafdeling van het veevoederbedrijf dat vlakbij de ring rond Kortrijk is gevestigd op de grens met Stasegem. Naar verluidt was er een ontploffing, gevolgd door brand. Er waren op dat moment nog drie werknemers aanwezig in de getroffen ruimte. Zij konden zonder problemen ontkomen.

De brandweer had uren werk om de brand te bestrijden.
Hans Verbeke De brandweer had uren werk om de brand te bestrijden.

Nieuwe droger

Volgens Stephanie Deleul, woordvoerster van de groep Arvesta, waar Dumoulin deel van uitmaakt, ontstond de brand in een grote droger. “We zouden komende week woensdag net een nieuwe droger in gebruik nemen, net om branden als deze te vermijden”, klinkt het. “De nieuwe droger werkt volgens de nieuwste technologieën waardoor het risico op branden fors vermindert. Woensdag zouden we de productie even stilleggen om de nieuwe droger te kunnen aankoppelen. Het is nu afwachten tot de bluswerken achter de rug zijn. Pas dan zullen we zien of de nieuwe droger schade heeft opgelopen.”

De brandweer putte dankbaar water uit het vlakbij gelegen kanaal Bossuit-Kortrijk.
Hans Verbeke De brandweer putte dankbaar water uit het vlakbij gelegen kanaal Bossuit-Kortrijk.

Water uit kanaal

De brandweer riep onmiddellijk versterking op van andere posten, onder meer voor de toevoer van bluswater. Er werd ook dankbaar geput uit het kanaal Bossuit-Kortrijk, waarlangs het bedrijf is gevestigd. Het zag er vrijdagavond naar uit dat het blussen van de brand een werk van lange adem zou worden. Op 22 november vorig jaar was er ook al een brand in het bedrijf. Ook toen ontstond die in de droger en raakte één van de zeven productielijnen buiten dienst.

Later op de avond sloegen de vlammen door het dak.
TDK Later op de avond sloegen de vlammen door het dak.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.