Grote Bevraging zit aan 4.423 deelnemers: “Schijnvertoning!”

Groen vindt de manier van werken (op de foto het team van De Grote Bevraging) maar niets.
Henk Deleu Groen vindt de manier van werken (op de foto het team van De Grote Bevraging) maar niets.
Er namen tot op heden 4.423 mensen deel aan De Grote Bevraging. Groen vindt de manier van aanpakken ondermaats. De oppositiepartij sloopt de vijf stellingen tot op de grond. Het stadsbestuur countert: “Er wordt overal over de stellingen gediscussieerd omdat ze bewust laagdrempelig zijn.”

We herhalen de vijf stellingen van De Grote Bevraging: al dan niet GAS-boetes van 55 euro voor wie een kauwgom of sigarettenpeuk op de grond gooit, al dan niet nog meer gerichte snelheidscontroles, al dan niet vervuilend verkeer uit de centra weren, al dan niet middelen van de stad in armoedebestrijding investeren en al dan niet het stadsmagazine enkel digitaal bezorgen. “Simplistisch en verengend, het zijn vragen die je niet aan de bevolking stelt”, vindt gemeenteraadslid Matti Vandemaele (Groen). “Want stel nu dat een meerderheid van de bevolking vindt dat er geen geld meer naar armoedebestrijding moet gaan. Dan kàn de stad die mening niet eens volgen, want armoedebestrijding is een wettelijke verplichting. De vijf stellingen zijn vijf losse flodders. Het is een schijnvertoning, een onding. De kwaliteit is lamentabel. Volgens ons kan je de participatie beter organiseren.”

Gemeenteraadslid Matti Vandemaele
Eric Flamand Gemeenteraadslid Matti Vandemaele

251 ideeën

Schepen van Bevolking Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) countert: “De vijf stellingen draaien rond erg belangrijke thema’s: armoede, zwerfvuil, verkeersveiligheid, vervuilde lucht en communicatie. De vragen zijn bewust laagdrempelig, zodat zoveel mogelijk mensen deelnemen. We volgen de resultaten wél. Waarom die negativiteit en bekrompenheid? Ik begrijp dat niet. Tien jaar geleden wisten Kortrijkzanen niet wat een beleidsplan was, laat staan dat ze de inhoud kenden. Nu wordt er overal over gediscussieerd, aan de familietafel thuis, op café, in de sportkantine… Niet vergeten ook dat de mensen ideeën en suggesties kunnen meegeven om het ontwerpplan ‘Kortrijk – beste stad van Vlaanderen’ nog beter te maken. We kregen al 251 ideeën binnen. We screenen die allemaal op haalbaarheid en betaalbaarheid en voeren ze uit waar mogelijk. De vele ideeën inspireren.”

Voorstelling nieuw stadsbestuur

Ruth Vandenberghe
Henk Deleu Voorstelling nieuw stadsbestuur Ruth Vandenberghe

Deskundige begeleiding

“Dat onze aanpak lamentabel is, klopt niet. We laten ons deskundig begeleiden door het online participatieplatform CitizenLab. En we hebben zelf ook veel expertise, dankzij onder meer onze brugfiguren en gebiedswerkers. Ja, je kan meerdere keren stemmen op de vijf stellingen, maar we laten de dubbels er daarna uitfilteren, op basis van het IP-adres. Er waren tot nu vijf valsspelers. Dat is 0,1 procent… En ja, ook niet-Kortrijkzanen kunnen stemmen. Natuurlijk kunnen ze dat, want ze ‘gebruiken’ ook onze stad. Denken we maar aan werknemers en studenten”, aldus Ruth Vandenberghe. De bevolking betrekken gebeurt bovendien op nog veel andere manieren, zoals via buurtcomités, deur-aan-deur en in scholen. Deelnemen kan nog tot eind februari op www.kortrijk.be. Het definitief plan wordt op maandag 11 maart voorgelegd aan de gemeenteraad en de komende zes jaar uitgerold.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.