Gezin speelt hoofdrol in klimaatspotje

Aan tafel wordt alleen maar kraantjeswater gedronken bij het gezin Wittouck.
Foto Xavier Coppens Aan tafel wordt alleen maar kraantjeswater gedronken bij het gezin Wittouck.
Hein Wittouck speelt samen met zijn vrouw Sofie Ranson en de drie kinderen Rune (13), Raven (10) en Balder (3) de hoofdrolspelers in een nieuw klimaatspotje dat gisterenavond werd gelanceerd tijdens de Klimaatcoalitie waar geïnteresseerden meedenken om minder CO2.

Hein en Sofie slagen er in om als gezin elk jaar anderhalve ton CO2 uit te sparen met vooral eenvoudige maatregelen. Die besparing is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het gezin spaart elk jaar bijna 720 euro uit. "Wij proberen milieubewust te leven door wat we in de media lezen over de klimaatverandering. Anderzijds willen we zuiniger leven door energie te besparen." Het gezin bespaart door te fietsen naar het werk of school, een veggiedag te organiseren, door kraantjeswater te drinken en dakisolatie te installeren. "We gebruiken regenwater voor het toilet en het wassen van de wagen, gebruiken ledlampen waar het kan, regelen carpooling voor het vervoer van de kinderen die hun hobby's uitoefenen, sluipverbruik aanpakken, zetten de kookplaat tijdig af zodat het eten verder kan garen met restwarmte, enzovoort", somt Hein nog enkele voorbeelden op. "Heel wat van die maatregelen worden in vele gezinnen toegepast, soms onbewust. Eigenlijk vinden we heel gewoon wat we doen en door die maatregelen eens toe te lichten in een klimaatfilmpje hopen we tips door te geven aan vele andere gezinnen."


Die bewustwording, het doorgeven van tips en het organiseren van gezamenlijke acties moeten de komende maanden vorm krijgen. Met het spotje wordt woensdagavond om 19.30 uur de Klimaatcoalitie in de Budascoop op gang getrokken. Het spotje over het gezin zal daarna verschijnen op de ledwall, K in Kortrijk, website en sociale media van de stad. (XCR)