Gewezen hotel Groeninge krijgt winkel,
vroegere Theoria wordt woning

Vernieuwing historisch Kortrijk trekt private investeerders aan

Het hoekpand, waar vroeger hotel Groeninge zat, wordt gerestaureerd. Links zie je de hedendaagse uitbreiding in de Guido Gezellestraat.
Henk Deleu Het hoekpand, waar vroeger hotel Groeninge zat, wordt gerestaureerd. Links zie je de hedendaagse uitbreiding in de Guido Gezellestraat.
Er zijn opmerkelijke private investeringen in historisch Kortrijk. Gewezen hotel Groeninge krijgt een invulling als winkel. De vroegere vestiging van boekenhuis Theoria wordt een woning. “Het gebouw wordt trouwens historisch gezien perfect gerestaureerd”, zegt schepen Wout Maddens.

Er zijn in het historisch hart van Kortrijk plannen om de Kapittel-, Pieter De Cockelaere- en Begijnhofstraat, het Deken Zegerplein en eventueel ook de Onze-Lieve-Vrouwestraat tegen 2022 verkeersvrij of autoluw te maken. Er zijn verder plannen voor een kunstenpark in het Begijnhofpark en een groene doorsteek via de Onze-Lieve-Vrouwekerk. Om het winkel-wandelgebied op een aangenamere manier te verbinden met de verlaagde Leieboorden ook. De details volgen later, maar het trekt al private investeerders aan. “Ze spelen zo nu al op de toekomstige opwaardering van het publiek domein in”, zegt schepen van Bouwen Wout Maddens (Team Burgemeester). Hij verwijst naar enkele opmerkelijke projecten, waarvoor de bouwvergunningen nu afgeleverd zijn.

Schepen Wout Maddens voor het huidige pand van gewezen hotel Groeninge.
Henk Deleu Schepen Wout Maddens voor het huidige pand van gewezen hotel Groeninge.

Groeninge

Het gewezen hotel Groeninge op de hoek van de Groeningestraat en Guido Gezellestraat krijgt een nieuwe invulling met een handelspand beneden. Op de eerste verdieping komen twee kantoren van 112 en 129 vierkante meter. Een tweede en derde verdieping dienen voor een appartement van 282 vierkante meter. In de Gezellestraat komt een hedendaagse uitbreiding, die aansluit op een naastliggend flatgebouw. Het project wordt uitgerold door Patrigo. Het ontwerp is van Ward Van Kerckhove. Hotel Groeninge staat al zo’n zeven jaar leeg. Het hotel bestond 45 jaar. De laatste zaakvoerder en eigenaar was Jacques Vuylsteke, die het 30 jaar runde.

Het vroegere pand van boekhandel Theoria wordt ingericht als een eengezinswoning. De beschermde gevel wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld.
Henk Deleu Het vroegere pand van boekhandel Theoria wordt ingericht als een eengezinswoning. De beschermde gevel wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld.

Theoria

Over naar de Onze-Lieve-Vrouwestraat, waar de vroegere boekhandel Theoria een eengezinswoning met tuin wordt. De beschermde voorgevel wordt in zijn oorspronkelijke staat hersteld. Er is commotie bij handelaars omdat het gebouw zijn handelsfunctie verliest. “Ik heb liever een historisch perfect gerestaureerd gebouw dan een leegstaande winkel”, zegt Wout Maddens. “De winkelfunctie is ondergeschikt aan de beeldkwaliteit in de straat. Het is trouwens niet geschikt als winkel, wegens te veel hoekjes, kantjes en trapjes. Er waren geen geïnteresseerde ondernemers”, aldus Maddens. Boekenhuis Theoria zit al enkele jaren in een beter pand op het Casinoplein.

Naast en schuin achter de rechter Broeltoren komen nieuwe flatgebouwen met 71 flats.
Henk Deleu Naast en schuin achter de rechter Broeltoren komen nieuwe flatgebouwen met 71 flats.

Nog meer woningen

De investeerders in de eengezinswoning in de vroegere Theoria zijn Bruce Bert en Delphine Lecluyse. Het ontwerp is van de Kortrijkse architect Patrick Six. Het koppel richt trouwens ook drie oude panden in de Kapittelstraat 16-18-20 tot drie kwalitatieve eengezinswoningen in. Een pand in de Onze-Lieve-Vrouwestraat 33 wordt dan weer een meergezinswoning. Dat is een project van de nv FCB, met Anthony Adins als architect.

Speytorre

Dan is er nog het project van Immogra naast en schuin achter de rechter-Broeltoren, waar 71 flats komen. De actiegroep SOS Patrimonium protesteerde, omdat er vrees was dat het uitzicht op de Broeltoren zou verpest worden. Een van de nieuwe flatgebouwen, de Speytorre aan de Leie, krijgt daarom geen zes, maar vijf bouwlagen. De eerste projecten zijn in 2020 af. Tot slot: de buurt zal ook verder opleven door Cobergher Hotel, Luxury with a Story. Het meest exclusieve hotel van Kortrijk opent voor Pasen 2020 en komt in het gewezen Erfgoedhuis en vijf aanliggende panden in de Onze-Lieve-Vrouwestraat en Gezelle- en Handboogstraat. Het krijgt 17 luxueuze suites.

Een blik op de toekomstige Speytorre, een nieuw flatgebouw langs de Leie, schuin achter de rechter-Broeltoren (op deze simulatie niet te zien).
Immogra Een blik op de toekomstige Speytorre, een nieuw flatgebouw langs de Leie, schuin achter de rechter-Broeltoren (op deze simulatie niet te zien).Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.