Gemeenteraad komt voor het eerst in drie maanden opnieuw fysiek samen

Henk Deleu
Maandagavond vond in de Budafabriek in Kortrijk voor het eerst sinds drie maanden ‘coronaonderbreking’ opnieuw een eerst fysieke gemeenteraad plaats.

In de vaste raadszaal in het gemeentehuis kon de gemeenteraad niet doorgaan omdat de afstand van 1,5 meter tussen de verschillende raadsleden er niet gegarandeerd kan worden. Evenementenhal Depart was het alternatief dat bovenaan de lijst stond, maar aangezien daar deze week kampjes worden georganiseerd, trok de gemeenteraad naar de Budafabriek.

De akoestiek bleek er niet zo ideaal, maar technisch verliep alles er vlot. “De sfeer op een livegemeenteraad is toch nog net iets anders dan op een digitale gemeenteraad”, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. “Je kan live ook meer inspelen op de gelaatsuitdrukkingen van de andere gemeenteraadsleden. Het is gewoon gemakkelijker debatteren live dan via de pc.”

Op vraag van oppositie

“Je voelt veel beter wat er leeft”, zegt voorzitter Tiene Castelein. “We waren oorspronkelijk van plan om de gemeenteraad verder digitaal te organiseren tot dit najaar, maar vanuit de oppositie kwam unaniem de vraag om toch sneller weer bijeen te komen. We zijn dan ook zo snel mogelijk op die vraag ingegaan.”

Henk Deleu
Vlnr.: Mohamed Ahouna, Koen Byttebier, Moniek Gheysens en Wouter Allijns.
Henk Deleu Vlnr.: Mohamed Ahouna, Koen Byttebier, Moniek Gheysens en Wouter Allijns.
Hannelore Vanhoenacker
Henk Deleu Hannelore Vanhoenacker
Wouter Vermeersch
Henk Deleu Wouter Vermeersch
Tine Soens, Nawal Maghroud en Wouter Vermeersch.
Henk Deleu Tine Soens, Nawal Maghroud en Wouter Vermeersch.
Henk Deleu
Henk Deleu
Helga Kints, Nicolas Beugnies en Veronique Decaluwe.
Henk Deleu Helga Kints, Nicolas Beugnies en Veronique Decaluwe.