Geen uitstel meer voor heraanleg Overbekeplein

De langverwachte heraanleg van het Overbekeplein in Kortrijk start op maandag 20 februari. Dat is maandagavond bekendgemaakt op een meeting voor alle betrokkenen. Er zijn eerst enkele voorbereidende werken, zoals het verplanten van de huidige bomen. Die verhuizen naar de groenzone achter de Budatoren.

Nadien, begin maart, start de gedeeltelijke vernieuwing van een lekkende betonplaat boven een private parking, waar het plein op rust. Er is betonrot. Die werken, die tot juli duren, kosten de vereniging van mede-eigenaars (VME) rond de 500.000 euro. Een zware dobber voor de eigenaars van garages, winkels en flats op het plein. "De kosten vallen inderdaad zwaar tegen", zegt Ben Mertens, directeur van het stadsontwikkelingsbedrijf Kortrijk (SOK). Maar het project wordt zeker niet geschrapt, want 92 procent van de eigenaars stemde uiteindelijk voor. Winkels blijven altijd bereikbaar tijdens de stabiliteits- en waterdichtingswerken. Na het bouwverlof in de zomer start de uiteindelijke heraanleg van het plein zelf. De stad blaast het zwakke broertje in het verkeersvrije winkelwandelgebied nieuw leven in met onder meer groene eilandjes, zit- en speelelementen, een zitkuil en looplijnen om meer shoppers te lokken.


Die bovenaanleg van 300.000 euro betaalt de stad. Het Overbekeplein wordt midden december, nog voor de feestdagen, heropend. Lifestyle zal na de heraanleg centraal staan. Dat zijn winkels rond decoratie, kunst, verzorging en vrije tijd. Die passen daar volgens vastgoedspecialisten omdat het plein de overgang tussen historisch Kortrijk en het winkelwandelgebied vormt. Een binnengalerij tussen parking Boerenhol en de Grote Kring sluit om het gevoel van onveiligheid 's nachts weg te werken. De huidige handelaars wijzen er op dat er bijkomende maatregelen zullen nodig zijn, om het echt te doen draaien. Zo wordt onderzocht of het kadastraal inkomen (KI) kan verlaagd worden. (LPS)