Geen gratis parking bij nieuw zwembad

WELLICHT WEL GOEDKOPER TARIEF VOOR BEZOEKERS

Gisteren werd de eerste spadesteek gegeven voor het zwembad op Kortrijk Weide.
Deleu Gisteren werd de eerste spadesteek gegeven voor het zwembad op Kortrijk Weide.
Veel Kortrijkzanen vinden 7,7 euro veel geld voor een zwembeurt in het recreatieve gedeelte van het toekomstige zwembad. Zeker nu blijkt dat je ook zal moeten betalen voor de parking. "Maar we brengen op vlak van recreatie wel meer dan Plopsaqua", sust Tom Hillewaere van bouwheer S&R Group.

De tarieven voor het nieuw zwembad liggen vast. Met een tienbeurtenkaart zal je 2,7 euro per zwembeurt (nu 1,5 euro) betalen. Wie ook van het recreatieve deel wil genieten, zal 7,7 euro per beurt betalen. Duur, vinden veel Kortrijkzanen. Zeker nu blijkt dat bezoekers ook nog eens zullen moeten betalen voor de parking bij het zwembad. "De parking zal met uitzondering van het eerste uur niet gratis zijn. Maar we gaan wel uit van een gunsttarief voor de bezoekers", zegt Tom Hillewaere van bouwheer S&R Group uit Leuven. "Er lopen gesprekken met het parkeerbedrijf Kortrijk. We verwachten een goeie 600.000 bezoekers per jaar in het nieuwe bad, waarvan 350.000 recreanten."

Langste wildwaterbaan

Gisterenochtend werd de officiële eerste spade in de grond gestoken voor de bouw van het nieuwe zwembad op stadsdeel Weide. Het gebouw krijgt een sportbad met tien trainingsbanen van 50 meter lang entot 2 meter diep. Er is ook een subtropisch recreatief gedeelte met een spectaculaire wildwaterbaan (de langste van ons land, met 160 meter), drie glijbanen die later uitgebreid kunnen worden tot vijf, een golfslagbad, een kinderwereld met drie peuterbaden, een buitenbad en een waterspeeltuin. Wellness krijgt ook aandacht in een warme lagune met sauna en stoombad.

Hele dag zwemmen

"Ik begrijp dat er heisa is over de tarieven. Dat komt vooral omdat de huidige tarieven in de bestaande zwembaden in Kortrijk abnormaal laag zijn", vervolgt Tom Hillewaere. "Veel mensen zullen een hele dag komen om van de recreatie te genieten. Dan is 7,7 euro per beurt gerechtvaardigd. Het waterpark Plopsaqua in De Panne vraagt bijna het dubbele, terwijl ons aanbod in Kortrijk met de wellness inbegrepen groter zal zijn. Sportzwemmers betalen met 2,7 euro per beurt straks wat meer dan ze nu gewoon zijn, maar ze krijgen er ook wel veel meer kwaliteit voor in de plaats."

Eind 2018 open

De werken vatten later aan omdat het wachten was op een bouwvergunning van Vlaanderen. Het zwembad opent midden december volgend jaar. S&R investeert 32 miljoen euro. De stad betaalt 1,6 miljoen euro per jaar tot 2048. Die subsidie dekt ook de onderhouds- en exploitatiekosten. Het zwembad is met uitzondering van kerstavond, kerstdag, oudjaar en nieuwjaar altijd open. De openingsuren zijn op maandag, woensdag en vrijdag van 8.30 tot 22 uur (schooldag) of van 10 tot 22 uur (vakantiedag), op dinsdag en donderdag van 7 tot 22 uur (schooldag) of van 10 tot 22 uur (vakantiedag), op zaterdag van 10 tot 20 uur en op zondag van 9 tot 18 uur. De huidige zwembaden Mimosa en Magdalena sluiten eind 2018. Het zwembad Lagae in Heule en het openluchtbad in de Abdijkaai blijven open.