Geen betonstop? Graffitispuiters revolteren in Kortrijk

De graffiti op reclameborden van het Liebaertshof. In de IJzerkaai, niet ver van de Groeningebrug.
Henk Deleu De graffiti op reclameborden van het Liebaertshof. In de IJzerkaai, niet ver van de Groeningebrug.

Er komt geen betonstop, maar een bouwshift waarbij maximaal de open ruimte wordt gevrijwaard. Dat staat in de startnota van Bart De Wever (N-VA), voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen met ook Open Vld en CD&V. ‘We kiezen voor kernversterking en kwalitatieve verdichtingen’, is onder andere in de startnota te lezen. Daar gaat niet iedereen mee akkoord in Kortrijk, want vandalen hebben graffiti aangebracht op reclameborden van residentieel woonproject Liebaertshof. Vermoedelijk omdat ze vinden dat de 42 toekomstige appartementen - in residenties Julien en Marie verdeeld – het zicht zullen verpesten op de hoek van de oude Leiearm, de IJzerkaai aan de skatebowl en de Liebaertlaan. De bouw start in het najaar.  

Het ontwerp van Liebaertshof, in een lichtgrijze breuksteen en zwart aluminium schrijnwerk, is van de hand van Project Architects uit Knokke. De flats krijgen veel lichtinval, ruime leefruimtes en mooie terrassen. Het project van investeerder Dumobil omvat ook 52 garageplaatsen en 83 ondergrondse fietsenstalplaatsen. Bovengronds komen 14 bezoekersparkeerplaatsen. Verder voorzien: een openbare doorsteek voor fietsers en voetgangers als vlotte verbinding tussen de IJzerkaai en het Guido Gezellepad. De appartementen zullen in 2022 instapklaar zijn.

Wie de daders zijn, is niet bekend.
Henk Deleu Wie de daders zijn, is niet bekend.
Een blik op het Liebaertshof
Project Architects Een blik op het Liebaertshof
Liebaertshof komt op de hoek van de oude Leiearm, IJzerkaai aan de skatebowl en de Liebaertlaan
Project Architects Liebaertshof komt op de hoek van de oude Leiearm, IJzerkaai aan de skatebowl en de Liebaertlaan
Liebaertshof ligt ook niet ver van onder de Groeningebrug en Budabeach
Project Architects Liebaertshof ligt ook niet ver van onder de Groeningebrug en Budabeach8 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • chris delanghe

  De betonstop intentie is een duidelijk signaal geweest van de regering naar de steden en gemeenten om nog heel snel alles wel degelijk alles vol te betonneren. Dàt is wat in werkelijkheid gaande is. En dat was dus goed nieuws voor de betonboeren, burgemeesters en bouwpromotoren dier er snel hun woonblokken doorduwen. Intussen helpen ze de grondwaterspiegel grondig om zeep! Verhuizen naar Wallonie?.

 • Jan De Vos

  dacht dat Kortrijk een Vlaamse stad was, maar NEEN, Franstaligen komen weer wat conflickten zoeken

 • patrick morel

  Het zijn gouden tijden voor projectontwikkelaars, aan dit tempo moet er geen betonstop komen want alles zal volgebouwd zijn en er zal geen beton meer zijn. De politiek zegt dat we minder moeten betonneren maar dat zal alleen tellen voor de gewone burger, niet voor de projectontwikkelaars die de weg kennen..

 • Marc Spandel

  In Sint-Niklaas is de politiek een beetje vergelijkbaar. Waar bomen staan wordt beton gegoten en gebouwd waardoor het bomen- bestand flik slinkt. Hoe lossen ze dat hier op? Zonder burger- inspraak putten graven in straten, voetpaden, kus & rijstroken aan scholen, parkeerplaatsen enz. en daar een boompje plaatsen! Zo houden ze op een slinkse wijze het zogenaamde 'bosbestand' op peil!

 • Pierre Boons

  Vlug een verkoperspraatje plaatsen noemen ze dat.