Freek (33) regisseert nieuwe Fabeltjeskrant

NA K3-FILM BENGELTJES EN BEGINGENERIEK VAN BEVERGEM

Freek Quartier uit Bellegem is de regisseur van de nieuwe Fabeltjeskrant.
Henk Deleu Freek Quartier uit Bellegem is de regisseur van de nieuwe Fabeltjeskrant.
Bijna 50 jaar nadat de eerste 'Fabeltjeskrant' op televisie kwam, wordt een nieuwe 3D-animatieversie gemaakt van het bekende kinderprogramma. Het is Freek Quartier (33) uit Bellegem die de regie van die productie op zich mag nemen. Quartier werkte al mee aan tal van andere series en films. "Maar dit is springt er toch uit."

Weinig kinderprogramma's die zó bekend zijn en zo intensief bekeken werden als de Fabeltjeskrant. Dat de serie opnieuw van onder het stof gehaald wordt en terugkeert als een hedendaagse 3D-reeks klonk bij vele mensen, die opgegroeid zijn met Meneer de Uil en Juffrouw Ooievaar, dan ook als muziek in de oren. Onze streekgenoot Freek Quartier mag de regie te verzorgen van het hele project.

Bijna 50 jaar na de eerste aflevering krijgt de legendarische kinderreeks een 3D-update.
Joyce Mesdag Bijna 50 jaar na de eerste aflevering krijgt de legendarische kinderreeks een 3D-update.

Aaibaarheid

"Mijn taak is in deze eerste fase om de oude serie om te zetten in een serie die op dit moment ook wérkt", legt Quartier uit. "Zomaar de oude afleveringen overnemen en ze gewoon iets moderner maken, dat werkt niet. De reeks moet iets universeler en tijdlozer worden, zodat ze overal en op elk moment uitgezonden kan worden, zonder uiteraard te raken aan de essentie van de reeks. Hoewel de figuurtjes bijvoorbeeld met de computer gemaakt worden, moeten ze er even geknutseld blijven uitzien. Die aaibaarheid van die personages, en de herkenbaarheid van hun karaktertrekjes, maken deel uit van de charme en originaliteit."

Geen nostalgie

Het succes van de Fabeltjeskrant destijds evenaren, wordt bijzonder moeilijk. "Logisch ook, de Fabeltjeskrant is ontstaan in een tijd dat er veel minder aanbod was dan nu", zegt Quartier. "Het is niet de bedoeling om een nostalgische versie te maken van de serie, waarin we alleen maar de volwassenen aan spreken die destijds zijn groot gebracht met de Fabeltjeskrant. Het moet een programma worden dat zowel de kindjes kan boeien als de volwassenen die over hun schouder mee kijken."

Asterix

Dat de producer bij Freek terecht kwam, is op zich niet zo heel verrassend. Hij heeft al een aantal mooie projecten op zijn palmares staan. "Ik heb animatie gedaan voor de recentste Asterix-film, de geanimeerde hamster in de Firmin-film was ook van mijn hand, ik heb visual effects verzorgd voor de K3-film Bengeltjes en ik heb de begingeneriek gemaakt voor Bevergem en In Vlaamse Velden. Ik heb al vaker samengewerkt met productiehuis Grid VFX, vandaar dat ze nu ook snel bij mij uitkwamen."


"Ik ben uiteraard heel fier dat ze mij voor dit gevraagd hebben."


Het zal wel nog even duren voor de avonturen uit het Grote Dierenbos opnieuw kunnen volgen. "We maken eerst een special van 25 minuten, en daarna 52 afleveringen van een 11-tal minuten. Vroeger dan 2019 zullen die niet op de buis zijn. Er kruipt héél veel tijd in een dergelijk project. In de animatiewereld is geduld de boodschap."