Fotoboek ‘40 jaar persfotografie’ brengt
ruim 10.000 euro op voor kansarme studenten

Patrick Holderbeke stelde zijn boek voor in juni, in Boekenhuis Theoria in Kortrijk, waar je 't nu nog altijd kan kopen.
Henk Deleu Patrick Holderbeke stelde zijn boek voor in juni, in Boekenhuis Theoria in Kortrijk, waar je 't nu nog altijd kan kopen.
Patrick Holderbeke (63) uit Vichte is een tevreden man. Het fotoboek dat de net gepensioneerde persfotograaf in juni uitbracht, heeft meer dan 10.000 euro opgebracht. Dat geld gaat naar het goede doel, meer bepaald naar minder begoede studenten fotografie.

Na veertig jaar persfotografie besloot Patrick Holderbeke, rasecht Kortrijkzaan maar intussen sinds een tijd inwoner van Vichte, om zijn toestel aan de haak te hangen. Hij organiseerde een tentoonstelling met de beste werken uit z'n carrière. Die was op verschillende plaatsen te zien was en oogstte enorm veel bijval. Toen iemand voorstelde om een deel van zijn waardevolle foto’s ook te vereeuwigen in een boek, reageerde de populaire persfotograaf eerst niet enthousiast. Maar uiteindelijk waagde hij toch de sprong. In juni werd het kijkstuk voorgesteld en de verkoop loopt sindsdien als een trein.

Voor de rappe

“Van de 600 exemplaren zijn er maar enkele tientallen meer over”, glundert Patrick Holderbeke. “Dat stemt me blij, vooral omdat de opbrengst naar het goede doel gaat, het Lisa-studentenfonds van Lions Mercurius Kortrijk, dat minder bemiddelde studenten de kans geeft om een opleiding fotografie te volgen. Tijdens een recente bijeenkomst van de 100 steunende bedrijven aan het fonds werd bekendgemaakt dat de opbrengst meer dan 10.000 euro bedraagt. Dat is een bijzonder fraaie som.” Wie nog een fotoboek (39,90 euro) met unieke terugblik op 40 jaar persfotografie in Kortrijk (en omgeving) op de kop wil tikken, kan terecht in Boekenhuis Theoria, op het Casinoplein in Kortrijk. “Maar ’t zal voor de rappe zijn”, lacht Patrick Holderbeke.
Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.