Fietsers mogen binnenkort door rood op drukke kruispunten Pirroen in Kortrijk en Molecule in Vichte

Nieuw type verkeerslicht maakt dat wettelijk mogelijk

Het nieuwe type verkeerslicht. Als het oranje licht knippert, dan mag de fietser ook bij rood (in dit geval) rechtsaf slaan
RV Het nieuwe type verkeerslicht. Als het oranje licht knippert, dan mag de fietser ook bij rood (in dit geval) rechtsaf slaan
Fietsers mogen vanaf eind april ongestraft door het rood naar rechts aan café Pirroen in Kortrijk. Een nieuw type verkeerslicht maakt dat mogelijk, na de heraanleg van het kruispunt van de N8 daar. Die werken in opdracht van het agentschap wegen en verkeer (AWV) starten begin maart en zijn eind april af. Ook het kruispunt Molecule in Vichte krijgt binnenkort zo’n nieuw verkeerslicht.

Als fietser ongestraft door het rood rijden? Dat kan, dankzij een nieuw type verkeerslicht dat straks op veertien kruispunten in Vlaanderen geplaatst wordt. Eén daarvan is het kruispunt van de Oudenaardsesteenweg (N8) aan café Pirroen in Kortrijk. Het nieuwe type verkeerslicht is in feite een aanvulling op het bestaande driekleurige licht. Eronder komt een vierde licht, met fietslogo en pijl. Knippert het oranje licht, dan mag de fietser ook bij rood voor de andere weggebruikers (in het geval van het kruispunt Pirroen in Kortrijk) altijd rechtsaf slaan. Opgelet: je moet dan als fietsers wel steeds voorrang blijven geven aan overstekende voetgangers.

Het kruispunt van de Oudenaardsesteenweg met de Beekstraat en de Hugo Verriestlaan in Kortrijk
Henk Deleu Het kruispunt van de Oudenaardsesteenweg met de Beekstraat en de Hugo Verriestlaan in Kortrijk

Minder files

Het kruispunt Pirroen wordt nu eerst wel nog heraangelegd. “De werken starten op maandag 2 maart, na de doortocht van de wielerwedstrijd Kuurne-Brussel-Kuurne de dag ervoor”, weet schepen van Openbare Werken Axel Weydts (sp.a). “Onder voorbehoud van onvoorziene (weers)omstandigheden. Het zijn belangrijke werken voor de doorstroming op de N8. We zijn al jaren vragende partij bij AWV. Zo zal ook een extra strook op de Oudenaardsesteenweg, om linksaf de Beekstraat in te rijden, voor minder files zorgen. Er blijft tijdens de werken beurtelings verkeer op de Oudenaardsesteenweg mogelijk, ondersteund door verkeerslichten. Om grote hinder te vermijden. De aansluitingen van de Beekstraat en de Hugo Verriestlaan op het kruispunt zijn dicht tijdens de werken. Het is de bedoeling om het kruispunt tegen eind april te heropenen voor het verkeer.”

Martine Fournier

Ook het al heraangelegde kruispunt van de gewestweg N36 met de Klijtberg en Pareelstraat in Vichte, aan het koopcenter Molecule, krijgt straks zo’n nieuw type verkeerlicht onder de bestaande driekleurige lichten. Ook daar zullen fietsers door het rood mogen rijden, om bijvoorbeeld vanop de N36 rechtsaf naar Molecule te fietsen. Het nieuws van de komst van het nieuwe type verkeerlicht op de kruispunten Pirroen in Kortrijk en Molecule in Vichte is recent schriftelijk bevestigd door Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld), na een vraag van Vlaams parlementair Martine Fournier (CD&V) uit Menen.

Ook het kruispunt aan Molecule in Vichte krijgt binnen enkele maanden het nieuwe type verkeerslicht.
Henk Deleu Ook het kruispunt aan Molecule in Vichte krijgt binnen enkele maanden het nieuwe type verkeerslicht.

Waar nog in West-Vlaanderen?

“We bekijken sinds mei 2019 bij elke (fysieke) aanpassing aan een lichtenregeling of het nieuw verkeerslicht voor fietsers toepasbaar is”, laat Lydia Peeters weten in het schrijven. De andere kruispunten in onze provincie die de komende maanden zo’n nieuw type verkeerslicht krijgen zijn rechtsaf vrij door het rood voor fietsers op de N34 met de Elizabetlaan en Duinbergenlaan in Knokke-Heist en rechtdoor vrij door het rood voor fietsers op de kruispunten van de N50g met de Kapellestraat-Hertsbergestraat en de E40 op- en afrit 9 Zuid in Oostkamp en op het kruispunt van de N34 met de Koning Albertlaan en de Polderlaan in Blankenberge.