Ex, broers en werkgever nemen het op voor Luc Vanden Bussche na moord op vriendin Alia: “Als je brave hond genoeg plaagt, kan hij ook bijten”

De beklaagde, Luc Vanden Bussche,
BELGA De beklaagde, Luc Vanden Bussche,
“We begrijpen niet hoe Luc zo’n moord heeft kunnen plegen.” Zowel zijn ex-partner Cindy Dequirez (43) uit Menen als zijn broers Marc (70) uit Ieper en Guido (72) uit Oostende zeiden woensdag geen kwaad woord over beschuldigde Luc Vanden Bussche (64), die terechtstond voor de moord op zijn vriendin Alia Belromari (56). “Hij doet geen vlieg kwaad. Weet je dat hij bij ons thuis geen kip of konijn kon doden?”, aldus Guido.

Luc Vanden Bussche groeide op in Proven (Poperinge) in een gezin van slachters en liep school in Brielen (Ieper) en het VTI in Ieper. Lang hield hij zijn middelbare studies niet vol, want op zijn veertiende ging hij al opdienen in een hotel-restaurant op de Zwarteberg, later op de Grote Markt van Ieper. Het begin van een loopbaan in de horeca. De beleefde en gedistingeerde Luc werkte quasi zijn hele leven voor de familie Malysse in restaurant de Marquette in Marke, als vrachtwagenchauffeur in de wasserij van de familie of in restaurant De Neerbeek van Mia Malysse in Bissegem. “Luc was altijd rustig. Ik heb hem nooit dronken gezien, al was ik op de hoogte van zijn drankprobleem”, getuigde Mia Malysse, die zelfs bereid was Luc op te vangen bij een eventuele vrijlating. “Alia was dominant. Soms belde ze naar het restaurant en eiste dat Luc meteen naar huis zou terugkeren.”

Behulpzaam

23 jaar lang was Luc Vandenbussche gehuwd. Met zijn echtgenote woonde hij in Wevelgem en kreeg drie kinderen. Na de scheiding verloor hij het contact. Hij werd verliefd op collega Cindy, die 22 jaar jonger was. Samen kregen ze nog een dochter, nu 16 jaar oud. “Lucs drankprobleem was de reden waarom we uiteindelijk ook uit elkaar gingen. Hij dronk ’s morgens vroeg om 9 uur al porto. Maar voor de rest kan ik geen kwaad woord kwijt over Luc”, aldus Cindy. “Ik had nooit gedacht dat hij ooit op het beklaagdenbankje van het hof van assisen zou moeten plaatsnemen. Hij was altijd heel behulpzaam en een heel harde werker. De relatie met Alia was moeilijk, ze zette Luc tegen mij op, zei dat ik een slechte moeder was en mijn dochter niet goed verzorgde. Mijn dochter ging steeds minder op bezoek, omdat ze vaak met Alia en Luc mee moest op café op de Markt in Kortrijk.”

Veel spijt

Cindy was wellicht de laatste met wie Luc voor de moord op Alia nog praatte, zowel in de namiddag als rond 19 uur ’s avonds. “Hij heeft veel spijt van wat hij heeft gedaan, maar waarom hij het deed, weet ik ook niet. Was hij ten einde raad omdat Alia hem veel lastigviel? Hij wou een nieuw leven zonder Alia en zonder de drank. Ach, hij verdient het niet om tussen vier muren te zitten, ik blijf hem steunen.”

Luc en Alia in betere tijden.
Alexander Haezebrouck Luc en Alia in betere tijden.

“Ambetant vrouwmens”

Broer Marc moedigde Luc in 2016 aan om in een instelling te werken aan zijn alcoholprobleem en om lid te worden van de Anonieme Alcoholisten. “Ik dacht dat hij sindsdien minder dronk.” Over Alia had hij weinig lovende woorden: “een ambetant vrouwmens met wie je overal mee in schaamte kwam.” Ook broer Guido voelde weinig sympathie voor Alia. “Ze was drankzuchtig, wou altijd het laatste woord, je kon er niet deftig mee praten”, vulde hij aan. “Onze familie begrijpt niet wat er is gebeurd in Lucs hoofd, maar als je een brave hond genoeg plaagt, kan hij ook bijten, hé.” Hij verwees daarmee naar de dominante houding die Alia vaak aannam. Of ze hun broer in staat achtten om Alia 24 uur lang in zijn appartement op te sluiten en te verplichten om naar porno te kijken -zoals tijdens het proces werd beweerd- waren de broers formeel. “Nooit! Alia kon de trap niet op, Luc had geen video of computer en maar een klein tv’tje. Zijn grote tv stond bij Alia. Er wordt zoveel gezegd.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.