Elke voetbalclub krijgt kunstgrasveld

STAD MAAKT 3,9 MILJOEN EURO VRIJ VOOR PROVINCIALE PLOEGEN

Marnix Dinnecourt, schepen Arne Vandendriesche, schepen An Vandersteene, Danny Ongenae, Patrick Gysbrecht en Filip Seynaeve op de versleten velden van KFC Marke.
Foto Deleu Marnix Dinnecourt, schepen Arne Vandendriesche, schepen An Vandersteene, Danny Ongenae, Patrick Gysbrecht en Filip Seynaeve op de versleten velden van KFC Marke.
De stad Kortrijk wil tegen 2023 iedere provinciale voetbalclub in Groot-Kortrijk op een kunstgrasveld laten spelen, goed voor een investering van 3,9 miljoen euro. Vierdeprovincialer KFC Marke krijgt als eerste een nieuw voetbalveld. "We zijn dankbaar, want ons huidige hoofdterrein is op", zegt voorzitter Danny Ongenae.

Het hoofdterrein van KFC Marke is volledig kapot gespeeld. "De slechte staat van het veld veroorzaakt zelfs blessures bij de spelers", zegt voorzitter Danny Ongenae. "Het is tijd dat er ingegrepen wordt, want onze club zit in de lift met 350 leden."


Het hoofdterrein wijkt in het najaar van 2018 voor een kunstgrasveld. De werken zullen twee maanden duren en kosten 650.000 euro. De stad bekijkt nu samen met KFC Marke hoe het de trainingen en wedstrijden tijdens de werken kan opvangen. Waarom de werken niet vroeger starten? "Het zou inderdaad beter zijn tussen mei en juli, als er niet gevoetbald wordt", beseft schepen van Sport An Vandersteene (N-VA). "Maar dat is niet haalbaar, want we moeten het dossier nog opstarten."

Perfecte staat

De stad zal elk jaar in een kunstgrasveld investeren, tot alle provinciale voetbalclubs er eentje hebben. "Omdat kunstgras altijd optimaal bespeelbaar is, ongeacht het weer. En je kunt er vaker op voetballen, want de staat van het terrein blijft altijd perfect", weet schepen van Mensen Arne Vandendriessche (Open Vld). De clubs die tussen 2019 en 2023 een nieuw terrein krijgen, zijn vierdeprovincialers KFC Aalbeke, White Star Bellegem en Noordstar Heule en derdeprovincialers KRC Bissegem en KSV Kortrijk. Als het stadsbestuur van Open Vld, N-VA en sp.a aan zet blijft tenminste, want een nieuw stadsbestuur kan dat plan herbekijken of intrekken na de gemeenteraadsverkiezingen in oktober 2018.

Moeilijke kwesties

Naast KFC Marke kampen Noordstar Heule en KFC Aalbeke ook al jaren met hun terrein. Noordstar Heule is echter een moeilijke kwestie. Er zijn nog altijd plannen om Noordstar Heule binnen enkele jaren te verhuizen. De accommodatie is namelijk ondermaats, terwijl er een tekort is aan parking in de Steenstraat. "Het meest ideale is een verhuis naar sportcentrum Wembley in de Moorseelsestraat, waar dan een kunstgrasveld kan komen", legt schepen Vandersteene uit. Het is echter nog niet duidelijk of daar een kantine, een belangrijke bron van inkomsten, kan komen voor Noordstar Heule. Een doorbraak wordt pas vanaf 2019 verwacht. Ook KFC Aalbeke is een heikele kwestie, want daar is de eventuele komst van een kunstgrasveld nog niet uitgeklaard omdat het om bouwgrond gaat.