Elke maand een autovrije zondag in Kortrijk? Campagne rond digitaal referendum start

Schepenen Axel Weydts en Ruth Vandenberghe, op de Grote Markt.
Henk Deleu Schepenen Axel Weydts en Ruth Vandenberghe, op de Grote Markt.
Kortrijk houdt van maandag 14 tot en met zondag 20 oktober als eerste stad in ons land een digitaal referendum. De inzet? Het al dan niet invoeren van een maandelijkse autovrije zondag in de binnenstad. De campagne start nu, met een aantal infomomenten. Het debat belooft erg pittig te worden. Want mobiliteit is momenteel hét gespreksonderwerp in Kortrijk, sinds er deze zomer een fietszone en een nieuw en ondertussen alweer bijgestuurd parkeerbeleid zijn uitgerold.

De fietszone met 74 fietsstraten in hartje Kortrijk kan nog versterkt worden door er maandelijks een autovrije zondag te houden. Maar ziet iedereen dat wel zitten? Het digitaal referendum wordt wellicht een clash tussen automobilisten en fietsers. Krijgen de fietsers nog maar eens de overhand? Of nemen de automobilisten, waarvan sommigen niet opgezet zijn met de fietszone, ‘wraak’?

Minimum 16 jaar

Je stemt één keer, door te surfen naar www.kortrijk.be en er op de knop ‘digitaal referendum’ te drukken. Dat kan tussen maandag 14 oktober vanaf 9 uur en zondag 20 oktober tot 20 uur. Enkel Kortrijkzanen die minimum 16 jaar zijn, mogen stemmen. “Je zal eerst altijd het nummer van je eID moeten ingeven”, legt schepen van Participatie Ruth Vandenberghe (Team Burgemeester) uit. “Op die manier garanderen we dat enkel Kortrijkzanen vanaf 16 jaar stemmen en dat ze dat enkel één keer doen. Het gaat over 62.000 kiesgerechtigden. Het resultaat van het digitaal referendum is alleen geldig als er minstens 2.000 stemmen uitgebracht zijn en als er een verschil van minimum 2,5 procentpunten is tussen de ja- en nee-stemmers. Wie geen computer, laptop, tablet of smartphone heeft, kan binnen de stemperiode stemmen in de bib, de OC’s, de wijkcentra en het stadhuis, tijdens de openingsuren. Wie dat wenst, krijgt er begeleiding over hoe te stemmen. En wie vragen heeft, kan ook altijd bij 1777 terecht.”

Je zal altijd eerst het nummer van je eID moeten ingeven, op de site van de stad. Op die manier garanderen we dat enkel Kortrijkzanen vanaf 16 jaar stemmen en dat ze dat enkel één keer doen. Het gaat over 62.000 kiesgerechtigden. Het resultaat van het digitaal referendum is alleen geldig als er minstens 2.000 stemmen uitgebracht zijn en als er een verschil van minimum 2,5 procentpunten is tussen de ja- en nee-stemmers.

Schepen Ruth Vandenberghe
Indien Kortrijk voor stemt, wordt de fietszone het gebied waarbinnen elke maand een autovrije zondag wordt gehouden.
stad Kortrijk Indien Kortrijk voor stemt, wordt de fietszone het gebied waarbinnen elke maand een autovrije zondag wordt gehouden.

In gebied van fietszone

Maar wat houdt dat nu in, een maandelijkse autovrije zondag? Als die er komt, zou die plaatsvinden op één vaste zondag per maand zoals bijvoorbeeld elke eerste of elke laatste zondag van de maand. Zodat de datum makkelijk te onthouden is. “En altijd tussen 10 en 18 uur. Wie dat wil, kan ’s morgens dus gerust nog eerst met de auto naar de bakker”, zegt schepen van Mobiliteit Axel Weydts (sp.a). “De autovrije zondag zou van toepassing zijn in het gebied van de fietszone. Alle ondergrondse parkeergarages blijven toegankelijk, met uitzondering van de parking Schouwburg. Er mogen geen auto’s, moto’s en brommers in het autovrije gebied rijden, tenzij ze over een doorgangsbewijs beschikken. Zo ondervinden dokters geen hinder. Geparkeerde auto’s mogen blijven staan. Wie zijn auto nodig heeft, zet die voor 10 uur wel buiten de fietszone. Bussen van De Lijn, steps en (elektrische) fietsen mogen in de autovrije zone rijden. We koppelen er als stad geen evenement aan, aan zo’n maandelijkse autovrije zondag. Zo’n autovrije zondag dient vooral om onze binnenstad op een rustiger en andere manier te beleven. Maar inwoners, handels- of horecazaken die er zélf een evenement willen aan koppelen, mogen dat natuurlijk altijd doen.”

Er zijn eerst enkele infomomenten
stad Kortrijk Er zijn eerst enkele infomomenten

Infomomenten

Om de discussie op gang te trekken, worden er eerst infomomenten gehouden. Die zijn op maandag 30 september in de Budafabriek, op dinsdag 1 oktober in OC De Vonke in Heule en op woensdag 2 oktober in OC Aalbeke, telkens om 19.30 uur. En op woensdag 16 oktober om 20 uur is er een groot debat met experten die pro en contra zijn, in de Budafabriek in Kortrijk. Er worden op 15, 16 en 17 oktober ook enkele schoolbezoeken voorzien.

Resultaat

Het resultaat? Dat wordt op zondag 20 oktober om 18 uur bekendgemaakt, in de Budafabriek. De bekendmaking zal ook live te volgen zijn op Facebook en op de site van de stad. Indien het antwoord ja is, wordt de maandelijkse autovrije zondag vanaf het voorjaar van 2020 ingevoerd. Alle verdere info staat op de site www.kortrijk.be.
7 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • piet devlieger

  En wie kàn er niet meestemmen ? De grootste gedupeerden : de ouderen in de binnenstad die afhankelijk zijn van de auto om de zondag ergens naartoe te kunnen of bezoek te ontvangen. De meeste ouderen hebben geen computer en/of iD-lezer en worden dus vakkundig totaal buitenspel gezet. Als dat geen discriminatie is dan weet ik het ook niet meer. En als je dan ziet hoe de resultaten zullen geïnterpreteerd worden dan weet je het helemaal : echte volksverlakkerij en bedrog.

 • Lea Hils

  Greta en Gabriel, en dat met een sos die schepen is van mobiliteit, zelf de kortparkeer plaatsen zijn we kwijt zonder dat de 25 beloofde plaatsen erbij zijn gekomen.

 • Gabriel Delrue

  De minder mobiele personen en de mindervaliden zijn het zwaarst gestraft in Kortrijk.

 • johan verhelst

  Nu al doods op zondags in kortrijk, maakt geen verschil op zondag

 • Greta Soenens

  Wat ga je doen met de minder mobiele bejaarden?