Eén op vier lege winkels minder

STEUN AAN STARTENDE HANDELAARS WERPT VRUCHTEN AF

Mattijs Baekelant , eigenaar Menswear Shop, Mathias d'Hellem,schepen Rudolf Scherpereel en ambtenaar Wouter Lecluyse in de Grijze Zusterstraat.
Henk Deleu Mattijs Baekelant , eigenaar Menswear Shop, Mathias d'Hellem,schepen Rudolf Scherpereel en ambtenaar Wouter Lecluyse in de Grijze Zusterstraat.
Het aantal leegstaande winkelpanden in Kortrijk daalt van 12 procent in 2014 naar 9,2 procent in 2016, of een daling van 23,3 procent. Dat is onder meer te danken aan Kortrijk Zaait. De stad geeft eigenaars een vrijstelling van leegstandstaks als ze hun pand aan een voordelig tarief aan starters verhuren.

De dalende winkelleegstaand blijkt uit de meest recente tellingen van retailspecialist Locatus, in het najaar van 2015 uitgevoerd. Die staan in een rapport over detailhandel van de provinciale ontwikkelingsmaatschappij (POM). Ook de leegstaande winkelvloeroppervlakte daalt in Kortrijk, van 11,6 procent in 2014 naar 7,9 procent in 2016. Dat is dan weer een daling van 31,9 procent. Veel heeft te maken met Kortrijk Zaait. Eigenaars krijgen een vrijstelling van leegstandstaks als ze hun pand minimum 90 dagen tot een jaar aan voordelig tarief aan starters verhuren.


Op die manier kregen al 33 handelspanden een (tijdelijke) invulling. "Niet alle eigenaars stappen mee in Kortrijk Zaait, maar het heeft wel zijn invloed op de markt", zegt schepen van Economie Rudolf Scherpereel (N-VA). "Eigenaars passen spontaan prijzen van hun winkelpanden aan, zodat het doenbaarder wordt voor huurders. En ze houden ook meer dan vroeger de staat van hun pand in het oog. Want het moet verhuurbaar zijn."

Chris Vandeginste, zaakvoerder van broodjeszaak Croissy in de Wijngaardstraat.
Henk Deleu Chris Vandeginste, zaakvoerder van broodjeszaak Croissy in de Wijngaardstraat.

Erg betaalbaar

Zo is de leegstand fel teruggedrongen in de Wijngaardstraat, waar nog slechts een handvol handelspanden leeg staat. Eén van de sterkhouders daar is Croissy, onder meer gespecialiseerd in Franse croissants en stokbroden. "Ik huur het pand aan 500 euro per maand, wat erg betaalbaar is voor het verkeersvrije winkelwandelgebied", zegt zaakvoerder Chris Vandeginste (64) uit Kortrijk. Hij zat met Croissy vroeger op het Schouwburgplein. "Je hebt meer passage op dat plein, maar de huurprijs lag er ook zeker dubbel zo hoog. Ik ben tevreden. In de zomer heb ik zeker evenveel klanten", aldus Vandeginste. In de Grijze Zusterstraat is er zelfs geen leegstand meer. Zo opende Mathias D'Hellem (30) uit Bavikhove er Menswear Shop, een modezaak met Scandinavische merken. "Ik betaal 600 euro per maand, een betaalbare prijs die ik na onderhandelingen met mijn huisbaas bekwam", zegt de Bavikhovenaar. "Het is op vlak van ligging geen topwinkelstraat, maar de klanten vinden toch vlot hun weg tot hier."

Grote werven

Toch is euforie niet op zijn plaats. Want in andere straten, zoals de Korte Steenstraat en de Rijselsestraat, is er wel nog veel leegstand. "Er zijn in Kortrijk 28,9 commerciële panden per duizend inwoners, terwijl het gemiddelde in de dertien Vlaamse centrumsteden 25 per duizend inwoners is", zegt schepen Scherpereel. "We zitten met een overaanbod, terwijl er te veel kleine winkels zijn. Het werk is dus nog niet af", aldus Scherpereel. Unizo is positief. "Jonge starters vinden vlot hun weg, want er zit weer dynamiek in Kortrijk als winkelstad", zegt adviseur Mattijs Baekelant. "En ik heb toch de indruk dat het vaak om nieuwe kwaliteitsvolle winkels gaat. De moeilijkste oefening wordt nu om het allemaal ook leefbaar te houden. Want er starten binnenkort heel wat grote werven op", aldus Baekelant.


Voorbeelden zijn de heraanleg van de stationsbuurt en de verlaging van de Leieboorden aan de Broeltorens.