Drie jaar cel gevraagd voor man die samen met stiefbroer drugsboer in coma sloeg

De rechtbank in Kortrijk.
Alexander Haezebrouck De rechtbank in Kortrijk.
Luc V., beter bekend als de ‘drugsboer van Zwevegem’, werd enkele maanden geleden door twee drugsverslaafde stiefbroers in een coma geslagen op zijn appartement in Kortrijk. Eén van hen is ondertussen geïnterneerd, de andere stiefbroer riskeert nu drie jaar cel. Volgens het parket gaat het om een poging tot moord. 

Stiefbroers Mike T. en Dempsey D. trokken op 9 maart vorig jaar naar het appartementsgebouw waar slachtoffer Luc V. woont in de Veldstraat in Kortrijk. Toen ze binnendrongen in het appartement van Luc V. was het slachtoffer drugs aan het gebruiken. Daar kwam het tot een hevige discussie tussen de drie mannen. Drugsboer Luc V. werd door de stiefbroers zo hard geslagen dat hij het bewustzijn verloor. Hij werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis. Daar vocht de voormalige kippenboer wekenlang voor zijn leven. De man kampte sowieso al met zware gezondheidsproblemen door zijn drugsverslaving en had onder meer last van een longontsteking. “Ook dat zal er mee voor gezorgd hebben dat de toestand van het slachtoffer door de slagen erg kritiek was”, zei het parket. Mike T. werd na de feiten geïnterneerd, zijn stiefbroer Dempsey D. vloog de cel in.

Spullen verdwenen

Het was volgens Dempsey D. eigenlijk eerst niet de bedoeling om bij de drugsboer langs te gaan. “Ik had ook nog in dat appartementsgebouw gewoond”, vertelde Dempsey D. tegen de rechter. “Nadat ik was vrijgekomen bleek dat het appartement al verhuurd was geweest aan iemand anders. Ik wou gewoon mijn spullen die daar nog lagen gaan ophalen met mijn stiefbroer. Ter plaatse bleken ze er niet meer te liggen. Ik heb de nieuwe bewoner enkele rake klappen gegeven, dat is waar. Omdat Luc eerder al spullen had gestolen van mij, zijn we daarna bij hem gaan aankloppen. Toen ik mijn sleutels zag liggen bij hem zijn bij mij de stoppen doorgeslagen. Eerst heb ik Luc enkele ferme slagen en stampen gegeven. Daarna ging mijn stiefbroer volledig over de rooie.” 

Mes afgepakt

Mike T. sloeg en stampte als een gek op het hoofd van het slachtoffer. Hij haalde ook een mes uit om te steken. “Toen ik dat zag, heb ik hem op het nippertje kunnen tegenhouden”, vertelt Dempsey. Ik heb het mes nadien afgepakt van mijn stiefbroer omdat ik weet tot wat hij in staat is. Toen we vertrokken uit het appartement dacht ik eigenlijk dat we Luc gedood hadden. Ik ben thuis bij mijn moeder beginnen te panikeren. Daar heb ik alles verteld. Ik heb ook Mike enkele klappen verkocht om wat hij had gedaan.”  De openbaar aanklager nam het voor Dempsey op. “De beklaagde heeft zijn aandeel in de feiten, maar als hij niet had ingegrepen, zou het slachtoffer het niet overleefd hebben”, zei hij. Voor D. werd 3 jaar cel gevorderd, een minimumstraf voor poging tot moord. Terwijl zijn stiefbroer T. ondertussen is geïnterneerd, zit D. al vijf maanden in voorhechtenis. Zijn advocaat vroeg om de poging tot moord te herkwalificeren naar opzettelijke slagen en verwondingen. “Het was niet de intentie van mijn cliënt om het slachtoffer te vermoorden. Hij heeft er alles aan gedaan om zijn broer te proberen tegenhouden en raakte daardoor zelf gewond door het mes.” Het slachtoffer stelde zich geen burgerlijke partij. De drugsboer herinnert zich niets meer van de feiten en is nog steeds aan het revalideren. Vonnis op 16 augustus.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.