Dood gewaande Syriëganger riskeert toch vijf jaar

Het federale parket heeft gisteren een celstraf van vijf jaar effectief gevraagd voor de 20-jarige Abdelmalek Boutalliss uit Kortrijk.


De twintiger trok enkele jaren geleden samen met nog twee andere bekeerlingen naar Syrië. Hij nam er de strijdersnaam Abu-Nusaybah aan. In 2015 liet hij plots opnieuw van zich horen. Toen samen met Antwerpenaar Abdellah Nouamane (22) of Abu-Jihad Al Belgiki. Iemand met wie hij volgens sociale media regelmatig contact had en waarmee de drie in contact stonden alvorens én tijdens de reis naar het oorlogsgebied. Radicaliseringsexpert Montasser AlDe'emeh kreeg augustus 2015 enkele spraakberichten binnen via Whatsapp. Daarin werd duidelijke taal gesproken.


"IS was onderweg naar Europa, alles zou hier binnenkort in de lucht gaan en vrouwen noch kinderen zouden veilig zijn. Niet in ziekenhuizen, scholen, bibliotheken of andere openbare plaatsen", zei Federaal procureur Jan Kerkhofs. De Kortrijkzaan zou inmiddels gesneuveld zijn nadat hij zichzelf opblies bij een aanslag op een Amerikaans konvooi in Irak. Maar omdat het parket niet over voldoende bewijzen beschikt voor zijn dood, werd hij mee gedagvaard. Opdagen voor zijn proces in Mechelen deed de twintiger uit Kortrijk uiteraard niet. Zijn Antwerpse kompaan was er ook niet. Die laatste zou volgens het parket wel degelijk nog in leven zijn. Hij raakte echter wel ernstig gewond aan de buik en darmen tijdens gevechten. Sindsdien zou hij zelfs een stoma dragen. De rechter velt een vonnis op 4 januari. (TVDZM)