Dit Belgisch kampioenschap bestond nog niet: thee zetten

Een van de deelneemsters zet thee, terwijl de jury haar prestatie in de gaten houdt.
Henk Deleu Een van de deelneemsters zet thee, terwijl de jury haar prestatie in de gaten houdt.
In Kortrijk heeft zondag de allereerste editie van de Tea Masters Cup Belgium plaatsgevonden, zeg maar het Belgisch kampioenschap ‘thee zetten’. De wedstrijd werd georganiseerd in horecazaak Viva Sara. Zaakvoerder Peter Deprez is zelf theesommelier en lid van de organiserende vereniging Sommelier T.

De eerste editie van het kampioenschap lokte vijf deelnemers: Elke Bertens en Iris Weichler uit de Kempen, Els Peters uit Zonhoven, Eva Michem uit Lievegem en Rita Farivar uit Brussel. Alleen dames dus, en geen enkele West-Vlaming in de running. In de eerste proef moesten ze twee soorten thee zetten: één die ze zelf thuis hadden mogen kiezen en voorbereiden, en een andere die door de organisatie aangereikt werd en waar ze een korte voorbereidingstijd voor kregen.

Een van de deelneemsters zet thee, terwijl de jury haar prestatie in de gaten houdt.
Henk Deleu Een van de deelneemsters zet thee, terwijl de jury haar prestatie in de gaten houdt.

“Er zijn echt wel 1.000 manieren om thee te zetten, want er spelen enorm veel factoren mee”, zegt Jozefien Muylle van de organisatie. “Welke soort thee je kiest, hoelang je die laat trekken, welk water je gebruikt, welke materialen je benut, de hoeveelheid thee in verhouding tot het water, enzovoort. ”

Het was uiteindelijk Iris Weichler, van THEEmuze uit Herentals, die met de overwinning ging lopen in de categorie Tea Preparation en Elke Bertens, van T-co uit Bonheiden, voor Tea Paring.

“Er komt vanaf nu elk jaar een BK, dus we rekenen erop dat er zich de komende jaren meer deelnemers zullen inschrijven, ook uit Wallonië”, zegt Jozefien Muylle.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.