Dirk (69) werd 50 jaar geleden klinisch dood verklaard na verkeersongeval: “Ik ben toen een tweede keer geboren”

Dirk Engels (69) en Sonja Baert (71).
Alexander Haezebrouck Dirk Engels (69) en Sonja Baert (71).
Het is deze week exact vijftig jaar geleden dat Dirk Engels (69) uit Bellegem klinisch dood werd verklaard na een zwaar auto-ongeval in Harelbeke. Hij ontwaakte na twee weken coma en herstelde wonderwel. "We hebben deze vijftigste verjaardag gevierd op restaurant", vertelt Dirk.

"Ik was 19 jaar en 's morgens vertrokken naar mijn werk in de bank toen het mis ging ter hoogte van het kruispunt met de Zandbergstraat en wat nu de Ringlaan is", vertelt Dirk. "De Ringlaan werd toen aangelegd en de weg lag vol putten en bulten met kiezelsteentjes. Het had ook net geregend na enkele zonnige dagen. Ik verloor de controle over mijn stuur en botste tegen een vrachtwagen. De auto ging aan het tollen en raakte de vrachtwagen ook nog eens achteraan waarna ik uit mijn auto werd geslingerd en mijn auto tegen een muurtje terechtkwam. Ik had ongelooflijk veel geluk dat toen net een ambulance passeerde om een vrouw op te halen. De ambulanciers zijn meteen gestopt om me zuurstof te geven en een hartmassage toe te dienen."

Dirk werd naar het ziekenhuis gebracht waar hij zo goed als klinisch dood werd verklaard.

In het televisiejournaal

Dirk was toen twee jaar samen met Sonja Baert (nu 71 jaar, toen 21). "Ik studeerde toen voor verpleegster maar was met verlof met mijn ouders aan zee", vertelt Sonja. "Ik hoorde van het ongeval en was meteen in paniek. Ze toonden het ongeval toen zelfs in het televisiejournaal. Er waren blijkbaar twee zware ongevallen gebeurd in Harelbeke. Toen ik de beelden van zijn autootje zag wist ik dat het heel ernstig was. Ik heb meteen de bus terug naar Kortrijk genomen. Toen ik bij hem kwam, deed hij even zijn ogen open, hij zag mij, en daarna zakte hij weer weg. Ik wou bij Dirk blijven en vroeg of dat mocht omdat ik voor verpleegster studeerde. Ze raadden me aan van niet omdat ze ook niet zeker waren dat hij het zou overleven." Maar Dirk herstelde wonderwel. Na 14 dagen in de coma ontwaakte hij. Zijn hele rechterkant was verbrijzeld. "Ze hebben overal ijzerwerk in mijn lichaam moeten steken", vertelt Dirk. "Negen maanden lang heb ik niet kunnen werken."

Het artikel van het ongeval van Dirk Engels vijftig jaar geleden.
Alexander Haezebrouck Het artikel van het ongeval van Dirk Engels vijftig jaar geleden.

Hoewel het ook voor Sonja een heel moeilijke periode was in haar jonge leven, stapte het koppel een jaar na het ongeval in het huwelijksbootje. "Volledig hersteld was ik nog niet, maar het ging", vertelt Dirk. "Er zat nog een ijzeren spil van 20 centimeter in mijn been. Twee weken na ons huwelijk moest ik opnieuw veertien dagen naar het ziekenhuis omdat die spil los kwam, die hebben ze er dan uitgehaald."

Jaarlijks feest op dag ongeval

Dirk en Sonja vieren elk jaar op 24 juli de dag van het ongeval. "Ik ben die dag voor een tweede keer geboren", vertelt Dirk. "Ik had dood moeten zijn, maar ik heb een tweede kans gekregen. We vieren het leven. Ik vind het nog steeds ongelooflijk dat ik er zo goed als niets aan overgehouden heb, en dat in een medische tijd van vijftig jaar geleden. We proberen elk jaar de dag te vieren met de familie. Deze keer was dat niet mogelijk omdat een van de kinderen op reis was en de andere niet kon. Maar deze vijftigste verjaardag van het ongeval wilden we niet zomaar voorbij laten gaan. We zijn met z'n tweeën iets gaan eten in t' Wit Kasteel in Kortrijk. Aan het ongeval houd ik eigenlijk enkel over dat mijn benen twee centimeter in lengte verschillen. Vlak na het ongeval was dat vier centimeter, maar door naar de kinesist te gaan is dat verbeterd. Veel heb ik daar eigenlijk niet van gemerkt, ik ben na het ongeval opnieuw beginnen voetballen en heb zelfs nog marathons gelopen." Het ongeval is nooit veraf in het hele leven van Dirk en Sonja. "Tot nu draag ik nog altijd een deel van die ijzeren spil rond mijn nek", vertelt Dirk. "We waren nog zo jong toen, ik ben zo dankbaar dat ik nog deze hele weg in mijn leven heb mogen bewandelen."
5 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Sanne dekeyrel

  Klinisch dood en je kan dan toch herstellen wauw engelbewaarder heb je dan zeg. Hoe kan dat

 • cindy greven

  Dat moet toch een raar gevoel geven

 • Liliane Vanderhoven

  Van mij ook 3 augustus 50 jaar geleden was ook met twee benen in het graf zei de dokter later, en zo kunnen wij nog genieten van ons leven maar dat vergeet je toch nooit . wens iedereen nog een lang leven toe .

 • dirk rombaut

  ik ban in 1975 (14/02) in een ongeval ook 'dood' verklaard maar door het alerte optreden van degene die me doodgereden heeft ben ik nog steeds (in 2019) aanwezig op deze aardkloot! U ziet Dirk, Oja mijn naam is ook Dirk, u ben niet alleen!

 • Marc Vernimmen

  Heb dit ook mee gemaakt in 1973 , is toch iets dat ge niet vergeet