Directeur kunstencentrum wacht angstvallig op nieuws van Nepalese familie

Franky Devos centraal met links de vader en rechts de dochter van de Nepalese familie die hij financieel ondersteunt.
Foto Kos Franky Devos centraal met links de vader en rechts de dochter van de Nepalese familie die hij financieel ondersteunt.
Franky Devos, directeur van Kunstencentrum Buda in Kortrijk, plant een benefiet voor de Marshyangdi Boarding High School in Kathmandu. Devos deed Nepal in 2003 aan tijdens een trektocht door Azië. Hij leerde er een familie kennen en betaalde de studies van de dochter van het gezin.

Franky Devos is aangedaan na de aardbeving. Hij ontmoette in 2003 een familie in het bergdorpje Kyanjin Gompa toen hij in het land op reis waq. "Heel fijne mensen, die helaas wel in armoede leven. Omdat ik de vader van de familie, Dindu, wilde helpen, heb ik de studies van zijn dochter Tsering Sangmo betaald. Dat kostte me zo'n 900 euro per jaar, maar het resultaat was er ook naar. De dochter werkt nu als verpleegster in de spoedafdeling van het ziekenhuis in Kathmandu. Ze woont niet meer in het bergdorpje, maar in een studentikoos flatje in de hoofdstad. Ik probeer de familie te bereiken, maar daar slaag ik momenteel niet in. Hopelijk zijn ze ongedeerd, want het zijn heel gastvrije mensen. Ik voel me er altijd erg welkom. De laatste keer ging ik in 2010 op bezoek. Het is een heel mooi land met heel vriendelijke mensen."

Benefiet

Franky Devos bereidt een benefiet voor om de Marshyangdi Boarding High School in Kathmandu te steunen. "Ik heb een uitstekend contact met de directeur van de school, die er mijn geld voor de studies van Tsering Sangmo beheerde. Ondertussen betaal ik trouwens ook de studies van haar broertje Mingmar Tamang. In de school volgen er 450 kinderen les. Die mensen en hun kinderen gaan ongetwijfeld heel wat hulp nodig hebben. Vandaar mijn keuze om de school te steunen. Ik ben trouwens van plan om tijdens de zomervakantie tijd vrij te maken, zodat ik zelf poolshoogte kan nemen. Wie weet kan ik mijzelf nuttig maken om de mensen daar te helpen. Ze hebben het nodig", aldus Franky.


Meer details over de benefiet volgen later. (LPS)