Dierenbeul die Sprotje minutenlang in snikhete oven stopte voor rechter: “We willen de maximumstraf”

Het zwaar verbrande katje had veel zorgen nodig, in dierenartsenpraktijk Overleie. Hier een archiefbeeld van toen.
Henk Deleu Het zwaar verbrande katje had veel zorgen nodig, in dierenartsenpraktijk Overleie. Hier een archiefbeeld van toen.
De man uit Kortrijk die begin juni 2018 een katje in een snikhete oven stopte, mag het gaan uitleggen in de rechtbank van eerste aanleg in Ieper. De zaak wordt er eind deze maand ingeleid. “We willen de maximumstraf”, zegt Michel Vandenbosch van dierenrechtenorganisatie Gaia. “Het is nu tijd om een duidelijke lijn te trekken.” Ook de stad Kortrijk en dierenartsenpraktijk Overleie stellen zich burgerlijke partij in de zaak.

De kat, die later de naam Sprotje kreeg, werd door A.P. als voetbal gebruikt en een kwartier lang in een oven gestopt. “Omdat ze vervelend was”, reageerde A.P. toen. De feiten gebeurden op een feestje met jongeren in de Noordstraat in Kortrijk. Een mama van één van die jongeren, niet van A.P., bracht de zwaar verbrande en pijn lijdende kat pas enkele dagen later naar dierenartsenpraktijk Overleie. Sprotje vocht er voor haar leven. Ze kwam er uiteindelijk toch door, dankzij de uitstekende zorg en een geslaagde operatie in dierenartsenpraktijk Overleie. Sprotje woont ondertussen al goed acht maanden bij een koppel in het Oost-Vlaamse Buggenhout.

De dader betwist de feiten niét. Maar hij doet alsof hij gek is.

Advocaat Anthony Godfroid

Goed onderzoek

Het verhaal trof dierenminnend Vlaanderen diep in het hart. Het parket liet niet betijen. De zaak wordt op maandag 27 mei ingeleid in de rechtbank van eerste aanleg in Ieper en wordt enkele weken later gepleit. “Er is een goed onderzoek gevoerd”, vindt advocaat in dierenwelzijnsrecht Anthony Godfroid. “De dader betwist de feiten niet. Maar hij doet alsof hij gek is. Hij mag volgens ons nooit dieren houden.”

De kat had overal zware brandwonden en werd in een stevig verband gewikkeld. Hier een archiefbeeld van toen.
Henk Deleu De kat had overal zware brandwonden en werd in een stevig verband gewikkeld. Hier een archiefbeeld van toen.

Serieuze bolwassing

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) liet naar aanleiding van het verhaal over Sprotje de straffen voor dierenmishandeling aanzienlijk verstrengen. Daders riskeren nu tot achttien maanden cel. Maar omdat de feiten in Kortrijk van voor die wetswijziging dateren, riskeert A.P. maximum zes maanden effectieve celstraf, gekoppeld aan een forse boete tot 16.000 euro en een levenslang verbod op het houden van dieren. “Ik hoop dat de dader de strengst mogelijke straf én een serieuze bolwassing krijgt”, zegt Michel Vandenbosch. 

Sprotje stelt het nu prima. Ze wordt verwend en is een dikzakje geworden.

dierenarts Valérie Huvaere

Geen schuldbesef

De Kortrijkse schepen van Dierenwelzijn Bert Herrewyn (sp.a) sluit zich daar bij aan. “Het gaat om ernstige feiten en de dader heeft geen schuldbesef. Een lichte straf volstaat dus niet. Dieren zijn wezens met gevoelens”, stelt Bert Herrewyn. Dierenarts Valérie Huvaere van de praktijk Overleie volgt hen ook hierin. “De dader mag uiteraard nooit geen dieren meer houden. We vragen verder zelf een symbolische schadevergoeding van 1 euro. Omdat het ons niet om het geld te doen is. De kosten van de verzorging van Sprotje konden dankzij een crowdfunding betaald worden. De rest van het geld ging naar goede doelen en de oprichting van de vzw Sprotjesfonds, om zo ook de kosten van de zorg van andere mishandelde dieren te dragen. Sprotje stelt het prima nu. Ze wordt verwend en is een beetje een dikzakje geworden”, glimlacht Valérie Huvaere.

Dierenarts Valérie Huvaere, op een vroegere foto met Sprotje
Henk Deleu Dierenarts Valérie Huvaere, op een vroegere foto met Sprotje

Er komt tegen de zomer een raad voor dierenwelzijn in Kortrijk.

schepen Bert Herrewyn

Meldpunt 

Nog een gevolg van de zaak rond Sprotje is dat er nu een meldpunt dierenmishandeling is in Kortrijk. “Dat is voor alle duidelijkheid niét met een nieuw telefoonnummer. Dierenmishandeling melden doe je bij de stad via het gratis nummer 1777 of bij de politie via het gratis nummer 1701. Er wordt altijd gevolg aan gegeven”, zegt schepen Bert Herrewyn. “Er komt verder, tegen de zomer, een raad voor dierenwelzijn met een vertegenwoordiging van dierenartsen, opvangcentra, de stad, het OCMW en de politie om zaken rond dierenwelzijn te bespreken en op te lossen. Zoals over mensen die niet in staat zijn om zelf huisdieren te houden. Of over de opvang van huisdieren van mensen die bijvoorbeeld voor een lange tijd in het ziekenhuis moeten opgenomen worden.”

Sprotje op een recente foto in haar nieuwe thuis, met speelkameraadje Ribba.
Sprotjesfonds Sprotje op een recente foto in haar nieuwe thuis, met speelkameraadje Ribba.
Sprotje, met speelkameraadje Ribba, stelt het nu zeer goed.
Sprotjesfonds Sprotje, met speelkameraadje Ribba, stelt het nu zeer goed.20 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Kristien Ghys

  Alle dierenbeulen zouden ook moeten veroordeeld worden om alle gemaakte dierenartskosten in tienvoud terug te betalen aan een fonds ten behoeve van al de dieren , slachtoffers van zulke gevaarlijke idioten.

 • Regina Wonder

  ❤❤❤❤❤ mishandeling moet gewoon allemaal aangepakt worden zowel voor mens als dier

 • Maureen Moreel

  Goed gezegd Maxim Vanderhaeghe,zijn ook mijn dierenartsen,en ze zijn goud waard.

 • johan vankeirs

  Alles zal voorwaardelijk zijn want hij verklaard zichzelf zot.Meer moet dat niet zijn voor de rechtbank!

 • Maxim Vanderhaeghe

  @jennifer Peeters, die dierenarts is onze huisdierenarts, en geloof mij die verzorgen maandelijks gratis dieren. 's nachts een poes binnenbrengen die gewond is en geen baasje heeft (niet gechipt is) wordt met de grootste zorg opgevangen. Maar financieel is dit voor hen niet haalbaar om te blijven doen, bovendien waren sprotje haar kosten extreem hoog. Door die crowdfunding konden ze die tenminste recupereren en ook nog andere instanties een duwtje in de rug geven...