Collega's zwaaien schepen Byttebier uit

Schepen Koen Byttebier (61), hier op de foto met zijn vrouw en kinderen en zijn oma.
Foto Henk Deleu Schepen Koen Byttebier (61), hier op de foto met zijn vrouw en kinderen en zijn oma.
Koen Byttebier (61) werd vrijdagavond op een receptie in het stadhuis uitgezwaaid als schepen. 'Zijn' personeelsleden gaven hem een elektrische fiets. Byttebier is als minzaam bekend.

"Dat heb ik van mijn pa zaliger, die zich menselijk opstelde en als diplomaat verzoende", stelde hij. Byttebier huwde als schepen van Burgerzaken 1.100 koppels en huldigde 320 jubilarissen en 64 eeuwelingen.


"Hij was de beste ceremoniemeester", speechte burgemeester Vincent Van Quickenborne (Open Vld). "En hij is een lieve echtgenoot, een toegewijde vader, een lustige loper en een ondernemer pur sang. Een ambassadeur van Kortrijk", aldus de burgervader. Byttebier verdwijnt niét uit beeld bij Open Vld. Hij blijft gemeenteraadslid en doet mee aan de verkiezingen in 2018. Hij vindt zijn mooiste project het enkel nog op afspraak werken in het administratief stadhuis. Byttebier vindt verder dat de stadscoalitie dichter bij de mensen staat dan het vorig bestuur. En hij verdedigt omstreden beslissingen, zoals het parkeervrij maken van de Grote Markt. "Een goeie zaak voor de beleving, vooral in de zomer", zegt hij. "Auto's terug op de Grote Markt laten parkeren is geen oplossing. Het zou weer meer verkeer naar het centrum brengen", aldus Byttebier, die nu meer in geschenkenzaak Byttebier Be Happy op het Vandaleplein te zien zal zijn. (LPS)