Christophe wandelt 100 kilometer ten voordele van vzw Missing You: “Ik wil taboe doorbreken dat rust op psychologische hulp”

Christophe wandelt 100 kilometer om het taboe te doorbreken dat nog altijd rust op psychologische hulp.
Henk Deleu Christophe wandelt 100 kilometer om het taboe te doorbreken dat nog altijd rust op psychologische hulp.
Christophe Reynaert (43) uit Rollegem stapt op zaterdag 21 december een wandeltocht van 100 kilometer tussen Brugge en Kortrijk om in het kader van de Warmste Week geld in te zamelen voor de vzw Missing You, die mensen helpt bij het verwerken van een dood. “Ik wil het taboe doorbreken dat nog altijd rust op psychologische hulp”, vertelt hij. “Ik heb zelf veel gehad aan de hulp die ik kreeg bij de verwerking van het overlijden van mijn vader.”

Christophe was zelf amper 17 jaar toen hij zijn vader verloor. “Hij is op vrijdagavond vertrokken en niet meer teruggekeerd”, vertelt hij. “Op zondag heb ik hem zelf teruggevonden in het kanaal. Tot op de dag van vandaag weten we nog altijd niet wat er juist is gebeurd: of hij onwel is geworden, of hij per ongeluk in het water is gesukkeld, of het om een wanhoopsdaad ging ... Het was niet gemakkelijk thuis, mijn vader had een alcoholprobleem, en hij had ook schulden gemaakt. Ik beleefde net een rebelse periode, en het voelde eigenlijk een beetje aan als een verlossing dat hij er niet meer was, hoe vreemd dat ook mag klinken.”

Onrust

Christophe ging verder met zijn leven, kreeg zelf twee kinderen: Tibeau (18) en Lenz (6). “Zo’n drie jaar geleden kreeg ik het mentaal wat moeilijk. Ik liep echt heel onrustig rond, en was eigenlijk niet te genieten. Mijn vrouw Sofie raadde me aan om een psycholoog in de arm nemen. Zelf was ik daar totaal niet voor te vinden, om aan een vreemde mijn hart te luchten, en ook het taboe dat nog altijd rust op psychische hulp, maakte het voor mij niet gemakkelijker. Maar Sofie kon me overhalen.” Drie jaar lang ging Christophe elke twee weken naar de psycholoog. “Blijkbaar had ik het overlijden van mijn vader nog niet verwerkt, en sleepte ik dat nog altijd voor een stuk met mij mee. Samen met de psycholoog heb ik dat stap voor stap gedaan, en nu kan ik zeggen dat ik die onrust die ik voelde, van me heb kunnen afschudden.”

Niet alleen

Het inspireerde Christophe om een actie op touw te zetten naar aanleiding van de Warmste Week. “Op zaterdag 21 december wandel ik 100 kilometer tussen Brugge en Kortrijk om geld in te zamelen voor de vzw Missing You. Die helpen mensen die in dezelfde situatie zaten als ik, die worstelen met hun rouwproces. Ik heb drie jaar lang elke twee weken 50 euro betaald voor de psycholoog. Dat is lang niet voor iedereen financieel haalbaar. De vzw helpt mensen om gratis psychologische hulp te vinden.” Maar los van het financiële luik wil Christophe vooral het taboe dat nog altijd rust op psychologische hulp, uit de wereld helpen. “Want dat is er jammer genoeg écht wel nog. Mensen denken vaak dat ze er helemaal alleen voor staan als ze in de knoop liggen met zichzelf, en zien geen uitweg. Wel, ze staan er niét alleen voor, én er is wel degelijk licht aan het eind van de tunnel. Die boodschap wil ik ook brengen met mijn actie.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.