Chef Taste and Colours maakt met boek ConFOODenties portret van vier Kortrijkse koks

Dirkjan Decock schrijft het boek conFOODenties over de passie voor het koken, alleen of samen met drie Kortrijkse collega’s.
Henk Deleu Dirkjan Decock schrijft het boek conFOODenties over de passie voor het koken, alleen of samen met drie Kortrijkse collega’s.
Dirkjan Decock, chef van Taste and Colours, schreef met ConFOODenties, een boek met en over drie Kortrijkse collega’s. Alle vier laten ze de lezer tien van hun gerechten proeven. “Ik vind het zalig om Felix, Matthias en Martijn bezig te zien, ik ben erdoor geraakt”, zegt Dirkjan.

Dirkjan Decock is de uitbater van restaurant Taste and Colours aan de Groeningelaan 22 in Kortrijk. Dirkjan gaf eerst zes jaar lang workshops aan groepen, voor hij, samen met zijn partner Hilde Reynaert, van zijn plekje dicht bij de Veemarkt een volwaardig restaurant maakte. “Er werd mij meermaals gevraagd om een boek te schrijven met verhalen en gerechten. Een boek schrijven zag ik echter niet zitten”, zegt de chef. “Toch is het er nu van gekomen en ik ben blij dat ik het deed. Het idee groeide uit de ‘quatre-mains’ (samen met een collega koken, nvdr.) die ik vroeger deed met drie Kortrijkse chefs: Felix François van Het Vliegend Tapijt, Matthias Speybrouck van Va et Vient en Martijn Defauw van Rebelle. “Ik heb die jonge gasten uitgenodigd om samen ConFOODenties te maken omdat de samenhorigheid van de jonge chefs voor veel dynamiek zorgt. In het boek gaan we op zoek naar wat ons drijft, wat onze zwakke plekken zijn en wat onze culinaire signatuur is. Hoe zien hun dromen eruit en vooral wat is hun passie?” De chefs delen hun keukengeheimen en tonen ze zich van hun meest persoonlijke kant. “Die mensen zijn samen op hun best, want delen doen ze graag.”

Oorlogskeuken

Dirkjan Decock is met zijn 54 jaar de oudste van de vier. “Ik geniet met volle teugen als ik omringd word door de jonge garde”, schrijft hij. In het boek staat te lezen hoe Dirkjan zijn stiel leerde en erdoor gepassioneerd raakte. De chef blijkt te zijn opgegroeid met de oorlogskeuken van zijn grootouders. “Ik was vier, vijf jaar en ik wist toen al dat ik kok zou worden”, zegt hij. Hoewel hij nog geen woord Frans sprak, stond hij op zijn twaalfde al in de keuken van een Franse chef. “Ik heb er jaren overgedaan om mijn eigen kookstijl te ontwikkelen. Ik houd vooral van een eenvoudige keuken zonder franjes.”

Wim Opbrouck

Het boek ‘ConFOODenties, de keukengeheimen van vier bevriende chefs’ is voor alle duidelijkheid een kookboek. De vier koks brengen elk tien eigen gerechten. Het voorwoord werd geschreven door Wim Opbrouck en fotograaf Stefaan François maakte de portretten van de vier chefs. De gerechten werden in beeld gebracht door foodfotograaf Bramski. Het boek is te koop in de restaurants van de chefs en in verschillende winkels in Kortrijk.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video