Carles Puigdemont bezoekt Kortrijk: “Het voelt hier net zoals in Gerona”

Carles Puigdemont was onder de indruk van de Gravenkapel bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk
Henk Deleu Carles Puigdemont was onder de indruk van de Gravenkapel bij de Onze-Lieve-Vrouwekerk
Carles Puigdemont bezocht donderdagnamiddag historisch Kortrijk. De afgezette Catalaanse leider trok onder begeleiding van een gids onder meer naar het stadhuis, het Begijnhof(park) en de Onze-Lieve-Vrouwekerk met Gravenkapel. Puigdemont was verrast: “Ik ben onder de indruk van het cultureel erfgoed en de geschiedenis van Kortrijk. Het voelt alsof ik in Gerona in Catalonië, ook een stad met veel erfgoed, ben. Ook Gerona was kandidaat als culturele hoofdstad van Europa.”

Het is de eerste keer dat Puigdemont de binnenstad van Kortrijk bezoekt. Hij doet dat op uitnodiging van N-VA-cultuurschepen Axel Ronse en de Saeftinghekring. Puigdemont kan gaan en staan waar hij wil, behalve in Spanje. Van zodra hij daar opduikt, wordt hij opgepakt. Puigdemont hoopt nu zijn onafhankelijkheidsstrijd als onschendbare europarlementariër kracht bij te zetten. Hij neemt op de lijst van de separatistische partij Junts per Catalunya (JxCat) deel aan de Europese verkiezingen op 26 mei. Hij volgt het proces tegen zijn collega’s in Spanje op de voet. Sommigen zitten al anderhalf jaar in de cel. “Ik hou elke dag een videoconferentie met mijn team, voor een stand van zaken”, zegt hij. “Ik blijf strijden voor een onafhankelijk Catalonië en ik blijf strijden voor mijn mensen. Het is onaanvaardbaar hoe ze als politieke gevangenen behandeld worden. Het is een schending van de mensenrechten.”

De afgezette Catalaanse leider kreeg uitleg van een gids en van N-VA-schepen Axel Ronse, zoals hier aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.
Henk Deleu De afgezette Catalaanse leider kreeg uitleg van een gids en van N-VA-schepen Axel Ronse, zoals hier aan de ingang van de Onze-Lieve-Vrouwekerk.

Bourgeois komt

Het gezelschap tafelde vanavond in restaurant Va-et-Vient, aan de verlaagde Leieboorden. Volgende halte is de Budafabriek. Waar Puigdemont vanavond, de zaal is volzet, een lezing geeft rond ‘the road to catalan self-determination: why now?’. Ook Vlaams minister-president Geert Bourgeois komt. Bourgeois neemt eveneens aan de Europese verkiezingen deel, als N-VA-kopman. “Het is uniek om samen te zijn, we staan voor dezelfde uitdaging”, zegt Puigdemont. De avond eindigt met een receptie. Niet gratis, aanwezigen betalen voor hun drankjes.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.