Buurtbewoner is vele evenementen op Lange Munte beu: “Straks weer 25.000 man naar hier
voor Kamping Kitsch”

Mrtin Carissemoux woont op de Spoelberg aan de Lange Munte. Hij klaagt over overlast van de evenementen die er plaatsvinden, zoals Alcatraz afgelopen weekend.
Henk Deleu Mrtin Carissemoux woont op de Spoelberg aan de Lange Munte. Hij klaagt over overlast van de evenementen die er plaatsvinden, zoals Alcatraz afgelopen weekend.
Buurtbewoner Martin Carissemoux uit de Spoelberg aan de Lange Munte heeft een waslijst aan bezwaren gestuurd naar het stadsbestuur van Kortrijk omtrent het muziekfestival Alcatraz dat afgelopen weekend plaatsvond. “Het aantal evenementen op het terrein is te veel en dit jaar komt daar nog eens Kamping Kitsch bij”, zucht hij.

Buurtbewoner Martin Carissemoux van de Lange Munte in Kortrijk is de vele evenementen op en rond de Lange Munte beu. Hij zegt niet alleen te zijn. “De klachten komen van zo’n 15 buurtbewoners”, zegt hij, in naam van het buurtcomité Spoelberg. De eerste klacht die hij aanhaalt, is dat de Lange Munte door de festivals een lange tijd niet beschikbaar is. “Het terrein is sinds eind juli afgesloten voor Alcatraz en verschillende zaken blijven staan voor Kamping Kitsch op 24 augustus. Dit jaar zijn ze zelfs begonnen met werken aan de opbouw vanaf 10 juli, wat niet conform de vergunning is. Dat wil zeggen dat het terrein voor de buurtbewoners bijna twee maanden niet toegankelijk is.” Omdat dit jaar ook Kamping Kitsch naar dezelfde locatie komt, blijven de tenten staan tot eind augustus. “Er is een samenwerkingsakkoord tussen Kamping Kitsch en Alcatraz”, zegt burgemeester Van Quickenborne. “Daardoor delen ze de opbouw- en afbraakkosten en is er ook veel minder hinder door het op- en afrijden van vrachtwagens tussen beide festivals door.”

Burgemeester Vincent Van Quickenborne beaamt dat er vanaf 10 juli transporten zijn geweest voor de opbouw van het festival. “Dat was om de drukte rond de opbouw te spreiden. We maakten deze beslissing in samenspraak met de organisatie en de hulpdiensten”, zegt Van Quickenborne. “Maar we nemen deze klacht mee naar volgend jaar. Verder blijven de gebouwen van De Lange Munte en alle infrastructuur wel beschikbaar voor het publiek.” Wat Martin ook stoort, is dat het stadsbestuur enkele mooie voordelen heeft in de wacht gesleept. Zo kwam ze overeen met de organisatie dat ze 30 combitickets en 10 vip-plaatsen voorziet voor leden van het stadsbestuur en stadsmedewerkers.

Foutparkeerders

Martin klaagt verder over foutparkeerders tijdens het festival in de buurt, maar volgens de politie werd afgelopen weekend niemand beboet voor foutparkeren. “Daar zien we echt wel streng op toe en er is bewegwijzering, zodat niemand zich in de omgeving van het festival foutparkeert.” Voor Martin is de echter maat vol. “Er is Alcatraz, er zijn studentenfuiven en dan heb je Cuba Cabana, Thriatlon, Duatlon, Kortrijk loopt en ga zo maar verder. Nu komt daar dit jaar nog eens Kamping Kitsch bij, nog eens 25.000 man.” Volgens Van Quickenborne zijn er nu 10 evenementen per jaar in de buurt en komen er geen meer bij. “Elk jaar luisteren we naar de bevindingen van de buurt en proberen we tegemoet te komen aan hun bezorgdheden”, vertelt organisator Bernard Deriemmacker van Alcatraz. “Maar er zal altijd wel iemand ontevreden zijn.”  

Burgemeester Vincent Van Quickenborne zakte afgelopen weekend zelf af naar de weide voor Alcatraz.
Jett Carette Burgemeester Vincent Van Quickenborne zakte afgelopen weekend zelf af naar de weide voor Alcatraz.9 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • CARINE COTTYN

  Het geluid en gedreun verpestte ons weekend. Wij konden niet slapen, en zeker niet met een raam open. Verkeersoverlast vanaf 10 juli.... tot eind augustus. Onze vakantie wordt er grondig door verpest. En dit zonder enige compensatie! Kortrijk luistert,.... maar doet er niets aan om iets aan de verzuchtingen van dichte buurtbewoners te doen. Een regelrechte schande! Winstbejag primeert op de gezondheid van buurtbewoners. Cottyn Carine

 • luc declerck

  Allemaal de schuld van quickie !! Hij zou moeten wonen in de lange Munte. Dan zou hij weten wat geluidsoverlast betekent.

 • Mario Dhaene

  Ik was bij een vriend zaterdag op de spoelberg en er was zelfs op zijn oprit totaal niks van de muziek te horen. Alle bewoners kregen een bewonersblad zodat enkel zij de straat konden inrijden en van wild parkeren was er geen sprake. Perfecte organisatie !!

 • patrick morel

  Die combi tickets en VIP plaatsen doen veel deuren opengaan.

 • annelore declecrcq

  Och meneer ga er eens naar toe als er iets te doen is. Dan heb je geen frustraties als je thuis bent vier mee met die festival hangers