Broers kotmoordverdachte krijgen pak slaag van groep Russen die moord op Youlia (19) wil wreken

Mohammad M. - verdacht van de moord op Youlia (rechts) - is de man in het grijs. Naast hem zit neef Ali H. De man met de trui in bordeaux is een tolk, daarnaast zitten oudste broer Alli M. en Mohammad M. (22) die gewond raakt bij de vechtpartij.
Lieven Samyn Mohammad M. - verdacht van de moord op Youlia (rechts) - is de man in het grijs. Naast hem zit neef Ali H. De man met de trui in bordeaux is een tolk, daarnaast zitten oudste broer Alli M. en Mohammad M. (22) die gewond raakt bij de vechtpartij.
In de Burgemeester Reynaertstraat is vrijdagavond een vechtpartij ontstaan tussen een groep Russen en twee broers van kotmoordverdachte Mohammad M. (20). De broers werden lichtgewond afgevoerd naar het ziekenhuis. Kotmoordverdachte Mohammad M. is vandaag veroordeeld tot drie maanden cel in een andere zaak: samen met twee broers en een neef folterde hij een man.

De ruzie tussen de groep Russen - die met zo’n twintigtal waren - en de twee broers van de kotmoordverdachte dateert van vrijdagavond. De broers van de kotmoordverdachte zaten rond 22.45 uur iets te drinken in Bar Luxe in Kortrijk. Het kwam tot een schermutseling tussen de groep Russen en de 22-jarige en 16-jarige broers van Mohammad. Dat opstootje escaleerde al snel buiten in de Burgemeester Reynaertstraat zelf, waarbij enkele rake klappen werden uitgedeeld. Beide broers raakten gewond en werden afgevoerd naar het ziekenhuis, één van hen bleef daar ook overnachten. 

Camerabeelden 

“Wellicht kan de vechtpartij in het licht geplaatst worden van de kotmoord waarbij een Russisch meisje uit Kuurne werd vermoord”, zegt Tom Janssens van het Kortrijks parket. “Er zijn veel camerabeelden en getuigen om de precieze omstandigheden van de vechtpartij te achterhalen.” 

De politie pakte in totaal drie Russische jongemannen op, twee minderjarigen en één meerderjarige. Die werden al snel opnieuw vrijgelaten, nadat bleek dat één van de Afghaanse broers als eerste geweld gebruikte door en bierglas kapot te slaan in het gezicht van een Russische jongeman. Kort na de moord op Youlia Soboleva (19) liet haar familie al verstaan dat de mannen in hun familie “het hier niet zomaar zouden bij laten”.

Milde straf 

Ondertussen werd vandaag ook een vonnis geveld in een zaak waarbij kotmoordverdachte Mohammad M. samen met 2 broers en een neef een andere Afghaanse man van 23 jaar folterde. Dat gebeurde op 5 augustus. Ze deden dat omdat de man een affaire had met de echtgenote van de oudste broer van Mohammad. De broers en de neef lokten het slachtoffer via Instagram naar een studentenkot van één van hen in de Sint-Denijsestraat in Kortrijk. Ze sneden zijn haar af, brachten hem messteken en snijwonden toe, sloegen hem, dwongen hem om whisky te drinken, pepers te eten, een pil in te slikken en zich volledig uit te kleden. 

Ook de 22-jarige broer van Mohammad, die vrijdag gewond raakte, kwam in die zaak zijn vonnis aanhoren. Hij verscheen met een schram bovenaan de neus en twee ogen die opvallend dik en blauw zaten. 

Schadevergoeding 

Mohammad is veroordeeld tot Twaalf maanden celstraf waarvan drie maanden effectief. Zijn advocaat vroeg de vrijspraak maar daar ging de rechter niet op in. “Hij was de hele tijd aanwezig en heeft niets gedaan om de agressie tegenover het slachtoffer te stoppen”, zei de rechter. Zijn neef en oudste broer, die het slachtoffer de meeste slagen toebrachten, zijn veroordeeld tot acht maanden effectief en mogen absoluut geen contact hebben met het slachtoffer. De 22-jarige broer, die toegaf het slachtoffer ook een vuistslag te hebben gegeven, is veroordeeld tot vier maanden effectief. Ze moeten ook allemaal effectieve geldboetes betalen. Aan het slachtoffer moeten ze voorlopig provisioneel een schadevergoeding van 250 euro betalen.

Er waren vanmorgen nog altijd kapotte glazen te vinden in de Burgemeester Reynaertstraat
Alexander Haezebrouck Er waren vanmorgen nog altijd kapotte glazen te vinden in de Burgemeester Reynaertstraat
Bar Luxe in de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk
Alexander Haezebrouck Bar Luxe in de Burgemeester Reynaertstraat in Kortrijk
Verdachte kotmoord Mohammad M. is de man in het grijs. Naast hem zit neef Ali H. De man met de trui in bordeaux is een tolk, daarnaast zitten oudste broer Alli M. en Mohammad M. (22) die gewond raakt bij de vechtpartij.
Lieven Samyn Verdachte kotmoord Mohammad M. is de man in het grijs. Naast hem zit neef Ali H. De man met de trui in bordeaux is een tolk, daarnaast zitten oudste broer Alli M. en Mohammad M. (22) die gewond raakt bij de vechtpartij.4 reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.


 • Davies Peeters

  3-8 maanden effectief voor steek-en snijwonden en folterpraktijken?! 4 jaar effectief voor een aanval van hooligans waar geen (zware) gewonden bij waren. Beide verdienen een straf, maar verschil in strafmaat?? Typisch België waar autochtonen een (hoge) voorbeeldstraf krijgen en allochtonen waar niets in verhouding staat tot de zwaarte van de feiten.

 • Stefanie, Fanny Verhuysen

  Schadevergoeding aan gefolterde: € 250 !

 • Roland Verhoeven

  8 maanden en 3 maanden om iemand van straat te plukken, met een mes te lijf te gaan en klappen te verkopen...ronduit indrukwekkend...trek daar voorarrest van af en ze staan morgen op straat. Héél misschien een enkelbandje. Nog een geluk dat de Russen er waren. En dat er beelden waren, want de politie pakte (weeral) de verkeerde op terwijl het "slachtoffer" de aanstoker bleek.

 • Patrick Goebel

  Goed zo, dat zijn pas mannen gedaan om op onze kop te laten zitten