Brandweermannen Fluvia voeren
actie tegen personeelstekort

Burgemeester Van Quickenborne krijgt een pamflet van de actievoerders
Alexander Haezebrouck Burgemeester Van Quickenborne krijgt een pamflet van de actievoerders
Zo’n 50 brandweermannen voerden vrijdagmorgen actie aan de kazerne in Kortrijk. Ze kaartten vooral het personeelstekort aan. “De minimale dienstverlening wordt niet gewaarborgd, daardoor komt de veiligheid van de brandweermannen in het gedrang”, zegt Mathieu Godevroidt van het ACOD.

De brandweermannen deelden vrijdagmorgen pamfletten uit aan de burgemeester, voor de maandelijkse zoneraad waarbij de nieuwe zoneraad werd samengesteld na de verkiezingen. Het pamflet is duidelijk. “Door het wanbeleid van de zoneleiding is er geen vertrouwen meer en kan de veiligheid van de burger en het personeel niet meer gewaarborgd worden”, klinkt het. “Volgens de wet moeten er altijd zes brandweermannen uitrukken bij een oproep”, zegt Mathieu Godefroidt van de socialistische vakbond ACOD. “Hier zijn dat gewoonlijk vier brandweermannen. Ook de zoneleiding schiet te kort. De zonecommandant legt zomaar een intern inspectieverslag van oktober vorig jaar naast zich neer dat vernietigend was voor de zoneleiding. Er moet dringend iets veranderen.” Zonecommandant Frank Maertens liet toen al weten in een open brief dat de zone nog met werkpunten kampt en die zo snel mogelijk aan te willen pakken.

Burgemeester Francis Benoit (Kuurne) krijgt een pamflet van de actievoerders.
Alexander Haezebrouck Burgemeester Francis Benoit (Kuurne) krijgt een pamflet van de actievoerders.

Actieplan

In de zoneraad van deze morgen werd een nieuwe voorzitter aangeduid. Dat is burgemeester Francis Benoit (CD&V) van Kuurne geworden. Ook hij kreeg vrijdagmorgen een pamflet in de handen geduwd. Benoit toont begrip voor de brandweermannen. “Normaal was het niet de bedoeling dat tijdens deze installatieraad meteen een nieuwe voorzitter zou verkozen worden", zegt Benoit. “Maar door de actie zijn enkele zaken toch versneld geweest en is er toch een nieuwe voorzitter aangeduid. Dat wil zeggen dat ik in de komende weken alle partijen zal horen. Al is het probleem op zich natuurlijk niet nieuw. Normaal zullen we er ook een onafhankelijke externe partner bijhalen die de zaken mee zal bemiddelen. Het is de bedoeling dat er tegen de volgende zoneraad op 21 februari een actieplan klaarligt om de problemen aan te pakken. Normaal zou in december iemand van het kabinet van toenmalig minister van binnenlandse zaken Jan Jambon een bemiddeling opstarten. Maar net in die week is de regering gevallen en zo liep alles vertraging op tot na de kerstvakantie. Het signaal van de sociale partners is duidelijk.

Burgemeester Francis Benoit toont begrip voor de actie en zal als nieuwe voorzitter van de zoneraad met alle partijen in gesprek gaan.
Alexander Haezebrouck Burgemeester Francis Benoit toont begrip voor de actie en zal als nieuwe voorzitter van de zoneraad met alle partijen in gesprek gaan.
Burgemeester Lut Deseyn (Avelgem) krijgt een pamflet
Alexander Haezebrouck Burgemeester Lut Deseyn (Avelgem) krijgt een pamflet
De brandweermannen hekelen het personeelstekort.
Alexander Haezebrouck De brandweermannen hekelen het personeelstekort.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.