Brandweerlui Fluvia schorten stakingsactie op na toegevingen zoneleiding

De brandweerlui van de hulpverleningszone Fluvia schorten hun acties op, na concrete toezeggingen door de zoneleiding.
Hans Verbeke De brandweerlui van de hulpverleningszone Fluvia schorten hun acties op, na concrete toezeggingen door de zoneleiding.
De stakingsactie die eind mei in Kortrijk opgestart werd door brandweerlui van de zone Fluvia, is voorbij. Een maand lang hebben de blussers geen wettelijk verplichte administratieve taken uitgevoerd, uit onvrede met het beleid. De interventies werden wel normaal uitgevoerd. De zoneleiding komt nu met een aantal concrete maatregelen tegemoet aan de verzuchtingen.

Vakbonden en zoneleiding zaten vrijdagmorgen rond de tafel om een engagementsverklaring te bespreken die de wrevel en het ongenoegen van de brandweerlui moet wegwerken. Zo wordt de nachtpermanentie in de kazerne van Kortrijk met twee mensen versterkt. Er komt een proefproject waarbij een deel van het personeel (ambulanciers, dispatchers en operationele mensen) in shiften van twaalf in de plaats van acht uur werkt. Er is een diplomatoeslag toegezegd, zowel voor beroepskrachten als vrijwilligers, die bovendien met terugwerkende kracht wordt betaald. De ziekenwagen van Harelbeke - één van de twistpunten - wordt opgewaardeerd waardoor er op termijn de klok rond weer binnen de twee minuten (in de plaats van vijf) kan worden uitgerukt. De zone Fluvia maakt ook werk van investeringen in middelen en gebouwen. Zo zijn er bijvoorbeeld vijf nieuwe ambulances besteld. Eind dit jaar zullen de vakbonden de balans opmaken om te zien wat er van de beloftes in huis is gekomen. Als blijkt dat er onvoldoende beterschap is, volgen mogelijk nieuwe en iets hardere acties.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.