Brand legt keuken van studentenkot boven stoffenwinkel Soldeur in de as

Tijdens de brand werd de Zwevegemsestraat noodgedwongen een tijd plaatselijk afgesloten.
Hans Verbeke Tijdens de brand werd de Zwevegemsestraat noodgedwongen een tijd plaatselijk afgesloten.
Een hevige brand heeft maandag kort voor de middag zware schade veroorzaakt in een studentenkot boven de stoffenwinkel Soldeur, langs de Zwevegemsestraat in Kortrijk. Niemand raakte gewond, maar de schade is aanzienlijk. “Toen ik de rook uit mijn plafond zag komen, heb ik niet geaarzeld en ben ik gaan lopen”, zegt student Jordy Verbruggen (22).

Hij studeert Digital Arts & Entertainment aan Howest in Kortrijk, maar woont in Antwerpen. Toch was Jordy Verbruggen maandag al in Kortrijk. “Over twee weken start ik hier een job en daar komt wat voorbereiding aan te pas”, vertelt de jongeman die op de eerste verdieping van het pand met zestien studentenkamers woont. “Ik was iets voor half twaalf rustig aan het werk toen ik boven mij plots eigenaardige geluiden hoorde. Even later zag ik rook komen uit mijn plafond. Ik besefte onmiddellijk wat er aan de hand was en ben gaan lopen.”

Jordy Verbruggen (22) vluchtte toen hij rook zag komen uit het plafond van zijn studio.
Hans Verbeke Jordy Verbruggen (22) vluchtte toen hij rook zag komen uit het plafond van zijn studio.
Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dakraam.
RV Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dakraam.

Dikke rook

Instinctief liep Jordy eerst nog naar de dakverdieping, waar de gemeenschappelijke keuken is gevestigd. “Maar de rook die er hing, was veel te dik. Beter was dat ik me naar buiten repte. Uiteindelijk raakten we met z’n allen zonder problemen buiten.” Omwille van de vakantie waren maandag slechts vijf mensen in het gebouw aanwezig. Twee van hen waren bezig in de keuken toen de brand ontstond. Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk.

Tijdens de brand werd de Zwevegemsestraat noodgedwongen een tijd plaatselijk afgesloten.
Hans Verbeke Tijdens de brand werd de Zwevegemsestraat noodgedwongen een tijd plaatselijk afgesloten.

Maandagmarkt

Annelies Vantroys (30) uit Kortrijk was op weg naar de maandagmarkt toen ze in de Zwevegemsestraat de brand opmerkte. “We zijn meteen gestopt met de wagen en uitgestapt”, legt ze uit. “Er kwam bijzonder veel rook van onder het dak en opeens sprong een ruit. Daardoor kreeg de brand extra zuurstof. Even leek het erop dat de brand zou uitbreiden naar de rest van de bovenverdieping maar opeens zagen we de rookontwikkeling daar verminderen.” De brandweer kreeg het vuur vrij snel onder controle, maar intussen was de gemeenschappelijke keuken al volledig uitgebrand. Hoe groot de schade is elders in het gebouw, moet nog blijken. Door de brand werd de Zwevegemsestraat plaatselijk enkele uren afgesloten voor het verkeer.

De brandweer blust nog wat na aan het dak van het getroffen gebouw.
Hans Verbeke De brandweer blust nog wat na aan het dak van het getroffen gebouw.
Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dakraam.
RV Bij aankomst van de brandweer sloegen de vlammen door het dakraam.Reacties

Alle reacties zijn welkom zolang ze voldoen aan de do's en don'ts die je hier kan terugvinden: gedragsregels. Elke dag ontvangen wij duizenden reacties, het kan enkele uren duren voor jouw reactie wordt geplaatst. Wordt jouw reactie afgekeurd dan werd er geoordeeld dat deze onze gedragsregels schendt.