Boekbinderij failliet: 23 werknemers verliezen job

Delabie Books is failliet. De boekbinderij was economisch niet meer rendabel, vooral door de digitalisering. 23 mensen verliezen hun job.

Wie een speciale uitgave of bijvoorbeeld een luxueus naslagwerk tot in de perfectie afgewerkt wilde, moest bij Delabie Books zijn. Want de boekbinderij stond tot over de landsgrenzen van België bekend voor het uitmuntende vakmanschap van de gedreven personeelsleden. Een heel arbeidsintensief werk wel, waardoor het steeds moeilijker werd om de kosten onder controle te houden. "Het is een ramp voor de boekbinderij, want door het wegvallen van Delabie Books gaat heel wat vakkennis verloren", zegt Johan Glas (59), die vijftien jaar in het bedrijf werkte. "De opkomst van e-books speelde Delabie Books parten. Maar ook de digitalisering van het machinepark, wat steeds grotere investeringen vraagt. En je kan boeken tegenwoordig goedkoper laten afwerken in het buitenland. Door de combinatie van al die factoren was het niet meer rendabel. Er zijn zeker nog boekbinderijen in ons land momenteel, maar wel niet meer van het niveau van Delabie Books. Het is zeer spijtig."


Er gaat ook een hele geschiedenis verloren, want de boekbinderij haalde net de vijftigste verjaardag niet. Delabie Books werd in 1968 gesticht, toen Gabriël Delabie een registerboekbinderij overnam in de Kanonstraat in Kortrijk. Het bedrijf verhuisde enkele jaren later naar de Kalvariestraat in Marke. Tijdens de topjaren werkten in het familiebedrijf tot 60 mensen en werden er jaarlijks tot 5 miljoen boeken ingebonden. De huidige zaakvoerder was Stefan Delabie, de zoon van Gabriël Delabie. (LPS)